SLUIT MENU

Stel je business plan op met het Business Model Canvas

Elke onderneming, ook al heb je een eenmanszaak, heeft een businessplan nodig. Een businessplan visualiseert waar je staat en waar je naartoe wil gaan. Met het Business Model Canvas noteer je je strategie op een A4.

Een businessplan is een blauwdruk van de stappen die je zet om van je zaak een succes te maken. Je hoeft je strategie niet uit te schrijven in een boek. Een A4-tje volstaat. Dat lukt best met het Business Model Canvas. 

Wat is het Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas werd ontwikkeld door Alex Osterwalder. Het model helpt je om bij het uitstippelen van je ondernemingsstrategie de juiste vragen te stellen.

Hoe vul je het Business Model Canvas in?

Het Business Model Canvas bestaat uit volgende negen bouwstenen:

1. Customer Segments

Wie is je klant en welke behoefte heeft die? Denk hierbij aan geslacht, leeftijd, regio, opleiding, sociaal-economische achtergrond,…

2. Value Proposition

Welke onderscheidende of toegevoegde waarde bied jij? Hoe differentieer je je van de concurrentie? Waarom moeten klanten of opdrachtgevers jou contacteren en niet iemand anders?

3. Customer Relationships

Hoe bindt je klanten? Hoe win je het vertrouwen van opdrachtgevers? Hoe zorg je ervoor dat zij je steeds opnieuw contacteren met een voorstel of een project? Hoe zorg je ervoor dat ze geïnteresseerd blijven in jou?

4. Channels

Hoe leg je contact met je doelgroep? Hoe communiceer jij jouw talenten en ervaringen? Zowel on- als offline?

5. Revenue Streams

Hoe zorg je voor een inkomen? Via welke kanalen? Werk je met een uur-, dag- of projecttarief? Hoeveel klanten heb je nodig om een stabiel inkomen te verzekeren? En hoe bepaal je jouw prijs?

6. Key Resources

Welke middelen heb je nodig om je werk te kunnen doen? Denk hierbij aan fysieke middelen zoals een laptop, abonnementen en patenten.

7. Key Activities

Wat zijn jouw belangrijkste kernactiviteiten van je zaak? Zijn er bijproducten of –diensten?

8. Partners

Wil je samenwerken met andere freelancers? Wie zijn potentiële kandidaten? Hoe zie je die samenwerking?  En waarom is die samenwerking succesvol?

9. Cost Structure

Wat zijn je grootste kosten? Wat zijn je vaste en variabele kosten? Waar kan je eventueel nog besparen?

Wat is het doel van een Business Model Canvas?

Met het Business Model Canvas breng je je strategie overzichtelijk in kaart. Maar je kan er meer mee doen. Verander bijvoorbeeld eens je doelgroep. Of denk is out-of-the-box en werk eens samen met iemand waaraan je in eerste instantie niet aan dacht. Misschien ontdek je zo andere diensten die je kan leveren.

Download het template Business Model Canvas.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert