"Exploring the future of work & the freelance economy"
Wat betekent POZ voor freelancers

De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) in 5 vragen.

Hoe werkt de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)? We lichten dit nieuwe systeem in 5 vragen en antwoorden toe.

Tot 2018 konden zelfstandigen zonder vennootschap slechts beperkt een aanvullend pensioen opbouwen. Recent kwam daar een optie bij: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen of de POZ. Dat is een aanvulling op het bestaande systeem van het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), dat zowel voor zelfstandigen zonder vennootschap als voor bedrijfsleiders bestaat.

Vandaag is de VAPZ al erg populair. U kunt er namelijk een aanvullend pensioen mee opbouwen én de premies zijn fiscaal aftrekbaar, wat resulteert in een mooie besparing op zowel sociale bijdragen als personenbelasting. Toch is zo’n VAPZ vaak ontoereikend voor een volwaardig pensioen. Zelfstandige bedrijfsleiders konden hun pensioenpot nog verder aanvullen via de Individuele Pensioentoezegging (IPT), en met de nieuwe POZ hebben zelfstandigen in een eenmanszaak nu eindelijk een equivalent.

  1. Wie kan de nieuwe POZ afsluiten?

Zelfstandigen zonder vennootschap en meewerkende echtgenoten. Met andere woorden: dezelfde personen als voor de VAPZ, met uitzondering van de zelfstandige bedrijfsleiders. De uitsluiting van de bedrijfsleiders is logisch, want zij kunnen al via hun vennootschap een aanvullend pensioen opbouwen via een groeps- of een IPT-verzekering.

  1. Wat is het voordeel van een POZ?

U bouwt een aanvullend pensioen op met POZ-premies. Die geven recht op een belastingvermindering van 30%, op voorwaarde dat u de 80%-grens niet bereikt. U krijgt dus alleen de belastingvermindering als uw totale pensioenopbouw (dus inclusief een eventuele VAPZ) lager blijft dan 80% van het wettelijk rustpensioen.

  1. Wat met de taksen?

In tegenstelling tot de VAPZ betaalt u een premietaks van 4,4% op de POZ-premies. Bij de uitkering van het eindkapitaal is er een voordelige eindbelasting van 10% (+ gemeentebelasting). Tot slot betaalt u nog een RIZIV-bijlage van 3,55% en een solidariteitsbijdrage van 0 tot 2%.

  1. Wanneer kiezen voor een POZ?

Een VAPZ is in de regel interessanter. Maar als u de maximale VAPZ-premie aftrekt en u eventueel nog financiële ruimte hebt, dan kan de POZ nuttig zijn als aanvulling op uw VAPZ. Let wel, er bestaan nog andere interessante aanvullende pensioenvormen. Zo kunt u bijvoorbeeld een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen via een klassieke individuele levensverzekering. Die laatste vorm is fiscaal vaak ook interessanter dan een POZ.

  1. Vanaf wanneer kunt u een POZ afsluiten?

Eerst moet het parlement het wetsontwerp nog goedkeuren. Daarna wordt de wet gepubliceerd in het staatsblad, en drie maanden daarna treedt de maatregel in werking. Wellicht in de loop van 2018 kunt u een POZ-contract afsluiten.

Uw pensioen doordacht opbouwen? 

Verstandig pensioensparen doet u op uw eigen ritme en volgens uw eigen financiële noden en capaciteiten. Onze financieel adviseurs helpen u graag verder met een pensioenplan op maat.  

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB

Eén reactie op dit bericht

  1. Het fiscaal vrijgestelde bedrag berekenen van de POZ wordt echter complex.

    Zo zal de 80% regel rekening moeten houden met het gemiddelde loon van de laatste 3 jaar. Het zullen dus vooral de accountants en gespecialiseerde adviseurs zijn die hier kunnen helpen.

    Jo Rossou voorzitter van de commissie Leven van FVF schreef een mooi artikel over de POZ. je kan dit raadplegen op http://www.lifeplan.be