"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

België 25e (op 75) op ‘workforce’ wereldranglijst

Arbeidskost blijft wegen op aantrekkelijkheid Belgische arbeidsmarkt

ManpowerGroup publiceert voor het eerst zijn wereldranglijst van de arbeid of workforce (Total Workforce Index™). Die index vergelijkt het klimaat om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven in 75 arbeidsmarkten wereldwijd (zie hier). Daartoe gingen de experten van de HR-specialist met de fijne kam door niet minder dan 90 factoren van belang voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Op wereldschaal landt België op de 25e plaats, in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) staat ons land op plaats 14 (op 40 landen).

“Omdat bedrijven steeds meer in een geglobaliseerde wereld actief zijn, worden de toegang tot talent en de performantie van de arbeidsmarkt doorslaggevende factoren in de beslissing om al dan niet te investeren in een land of om er zich te vestigen”, weet Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “In het huidige nieuwe arbeidstijdperk – wat ManpowerGroup de Human Age noemt – zijn de human resources minstens zo cruciaal geworden als de financiële hefbomen of het economisch klimaat. De Total Workforce Index biedt bedrijven essentiële informatie om hun ‘Total Workforce Management’-strategie uit te rollen.”

Unieke formule

De Total Workforce Index (TWI) steunt op een doordachte methodologie en een nieuwe, unieke rekenformule die ManpowerGroup ontwikkelde om de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt en de arbeid te meten in 75 landen wereldwijd. Daartoe analyseert het de arbeidsvoorwaarden, het beheer en de retentie van het talent dat bedrijven nodig hebben om te groeien. De studie geeft elk land bovendien een aparte score voor de medewerkers met een vast en met een flexibel arbeidscontract (interim, contracten van bepaalde duur, enz.). Het land met de hoogste score wordt beschouwd als het land met de meest aantrekkelijke arbeidsmarkt.

Nieuw-Zeeland voert de wereldranking aan, op de voet gevolgd door de Hongkong, Singapore, Canada en de Verenigde Staten. Op Europees niveau (EMEA) nemen Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Estland en Nederland de leiding. In vergelijking met de ons omringende landen moet België (14e) het Verenigd Koninkrijk (2e) laten voorgaan, net zoals Nederland (6e) en Zwitserland (7e) trouwens. Maar staat het wel voor Duitsland (16e), Spanje (20e), het Groothertogdom Luxemburg (21e), Italië (34e) en Frankrijk (39e).

België: sterktes en zwaktes

Met een 25e plaats op de wereldranglijst en een 14e op EMEA-niveau bewijst ons land dat het sterke troeven heeft. Toch wijst het rapport ook op een aantal terugkerende zwakke punten. Op de ranking voor medewerkers met een vast contract (Permanent Workforce Index) bekleedt België plaats 34, terwijl het voor flexmedewerkers (Contingent Workforce Index) op 32 staat.

Philippe Lacroix – Managing Director Manpower

“De afgelopen jaren werden inspanningen geleverd om de concurrentiepositie van ons land te verbeteren, met een positief effect op de jobcreatie”, zegt Philippe Lacroix. “De vier dimensies van onze index leggen de sterke en zwakke punten van onze arbeidsmarkt bloot. Zo kan ons land buigen op geschoolde arbeidskrachten met een goede taalvaardigheid. Maar, met een werkgelegenheidsgraad van 62,8% en een verouderende beroepsbevolking, krijgt onze arbeidsmarkt in de toekomst waarschijnlijk te kampen met een groeiend tekort aan talent.

Ondanks de maatregelen om de arbeidskost te drukken, blijft hij de achillespees van België. En dat terwijl de bedrijven voortdurend onder financiële druk staan. Ons wettelijk kader is wel verbeterd en het internationale rapport van ManpowerGroup houdt terdege rekening met de recente wet ‘werkbaar, wendbaar werk’ en met de nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om hun flexibiliteit te verbeteren. Maar tegelijk wijst de TWI op de zware administratieve rompslomp in ons land. Ten slotte kan België ook beter doen op het vlak van productiviteit, vooral dan als het gaat om de efficiëntie van de arbeidsmarkt. Gelukkig kan ons land bogen op een uitstekende technologische uitrusting.”

Scores van België

Hoe goed (of minder goed) doet ons land het in de vier categorieën?

  • De beschikbaarheid van arbeid houdt rekening met de schaal van de actieve bevolking, de alfabetiseringsgraad, de werkloosheidsgraad, de demografie, de opleiding, de taalkennis, genderkloven, enz.
    ⇒ België staat voor deze categorie op plaats 18 in de wereld en op 13 binnen de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika).
  • De arbeidskost omvat uiteenlopende variabelen, zoals het gemiddelde maandloon, belasting op arbeid, de kost van overwerk, gelijke verloning man/vrouw, enz.
    ⇒België staat voor deze cateegorie op plaats 65 in de wereld en op 33 binnen de EMEA-regio.
  • Het wettelijk kader houdt rekening met variabelen, zoals contractduur, opzegtermijnen, ontslagvergoedingen, de wettelijke pensioensleeftijd, financiële risico’s, terrorismedreiging, de administratieve last, enz. ⇒ België staat voor deze categorie op plaats 10 in de wereld en op 6 binnen de EMEA-regio.
  • De productiviteit meet het potentieel van de arbeidsproductiviteit op basis van de dagelijkse en wekelijkse werktijden, nachtwerk, overwerk, betaalde vakantie, efficiëntie van de arbeidsmarkt, infrastructuur, internetverbindingen, enz.
    ⇒ Voor deze categorie staat België op plaats 53 in de wereld en op 27 binnen de EMEA-regio.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy