"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Neem je loopbaan in eigen handen in drie stappen

“Waar ben jij goed in? Wat wil jij? Heel veel mensen hebben nooit geleerd om daar bij stil te staan”, zegt Petra Ivens, loopbaancoach bij Randstad. Wat maakt mensen nu gelukkig in hun loopbaan?

“Je loopbaan is zoals verliefd zijn”, zegt Petra tijdens de Job Factory van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. “In het begin voel je vlinders, voel je je goed, leer je nieuwe dingen en ontmoet je toffe collega’s. Dan volgt de routine omdat je je taken goed kent en daarna ga je je settelen tot  je op een punt belandt waarbij je je afvraagt: Is dit het? En wat nu”

Is dit het nu?

Van waar komt dat gevoel? “Omdat je je overlevert aan een werkgever die beslist wat er met jou gebeurt. Verhuist je bedrijf, dan verhuis je mee. Is er een herstructurering in de organisatie en krijg je een nieuwe functie, dan neem je die toch aan uit angst om ontslag te krijgen. Maar je bent niet altijd gelukkig met die opgelegde keuzes”, vervolgt Petra.

Ga weg, doe iets anders, kies voor het avontuur, luidt het advies onder jongeren. Blijf waar je bent, kies voor zekerheid en je loon zeggen hun ouders”, toont Petra aan. “Maar wat je niet doet, is raad vragen bij jezelf, en net dat is zo belangrijk.”

In drie stappen naar je geluk

Kan jij vijf dingen opsommen waarin je goed bent? Lukt dat? De kans is groot dat je neen antwoordt. “We zijn het niet gewoon om daarover na te denken”, zegt Petra. “En zeker niet om dat luidop te zeggen, uit angst om arrogant over te komen.”

In drie stappen ontdek je wat jij wil:

  1. Sta stil bij jezelf. Wat is belangrijk voor jou? Waar liggen jouw passies? Wat wil jij?
  2. Evalueer regelmatig. Ben jij nog happy? Leer je nog bij? Neem zelf het heft in handen.
  3. Kies voor wat je wil doen. Neem actie.

Zelfleiderschap

“Vaste contracten bestaan niet meer. Van job veranderen is normaal nu. En dat is een goede evolutie”, zegt Petra. “Daardoor kan je inzetten op de dingen die je graag doet en waar je goed in bent.”

“We zitten niet langer meer vast aan één job. In de toekomst gaan we meer projectmatig werken waardoor we meer zelfleiderschap zullen hebben over onze carrière.”

Over Job Factory

De eerstejaarsstudenten Office Management van de Thomas More Hogeschool in Mechelen organiseerden op 10 mei 2017 voor de tweede keer een Job Factory. Enkele experten gaven hun visie hoe zij naar de toekomst kijken.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert