"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Multi stage life. Vaker wisselen tussen leren, werken en pensioen.

Multi stage life: volgens Lynda Gratton is het verstandig om verschillende keren in ons leven de overstap te maken tussen leren, werken en pensioen.

 

Eerst leren, dan werken en uiteindelijk op pensioen. Dat is de normale levenscyclus die we doorlopen. Maar Lynda Gratton, expert in werken in de toekomst, zegt dat die cyclus niet meer klopt.

Volgens Lynda Gratton maken we verschillende keren in ons leven de overstap tussen leren, werken en (tijdelijk) pensioen. Ze noemt dit fenomeen het Multi stage life. De grafiek maakt duidelijk wat ze bedoelt.

 

Een belangrijk onderdeel van het Multi stage life is dat we vaker als zelfstandige zullen werken, vooral de ouderen onder ons. De reden voor die trend is dat mensen langer en gezonder leven.

Stijgende levensverwachting

De stijgende levensverwachting betekent dat we meer moeten sparen om een redelijk inkomen te hebben wanneer we op pensioen gaan. Lynda Gratton voorspelt dat door de huidige economische toestand, veel 40-plussers vandaag aan de slag zullen blijven tot hun 75ste en dat de twintigers zelf zullen blijven werken tot voorbij hun 80ste.

Deze verschuiving is al zichtbaar in de Verenigde Staten waar al 20% van de Amerikanen ouder dan 65 jaar nog werken. En als je naar de leeftijd kijkt van de Amerikaanse freelancers, dan zie je dat de grootste groep ouder is dan 55 jaar. Dat is deels te wijten aan leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Maar oudere Amerikanen kiezen ook graag voor de vrijheid en flexibiliteit die bij het freelancestatuut hoort. Velen willen ook deeltijds werken en controle houden over hun planning. Dat verklaart waarom oudere Amerikanen werken in de on-demand economie.

Uit het Amerikaanse onderzoek The on-demand workforce  blijkt dat één op de drie Amerikanen ouder dan 55 jaar en werkend in de on-demand economie gepensioneerd is.

Hoewel ze dus op pensioen zijn, blijven ze toch deeltijds werken al dan niet uit vrije keuze. Zij passen dan ook perfect in het levensfasemodel van Gratton. En zij voorspelt dat in de nabije toekomst nog meer gepensioneerden zullen werken in de on-demand economie.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert