"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werven van freelancers via online marktplaatsen

Vinden van het juiste talent dat op het juiste ogenblik beschikbaar is, kan een hele uitdaging zijn. Wanneer een organisatie op grote schaal freelancers inhuurt, kan het gebruik van een online marktplaats een gemakkelijke oplossing zijn. Welke soorten marktplaatsen zijn er? En wat mag je verwachten?

Een online marktplaats laat je toe routinematig uitstekende freelancers in te stromen, en brengt je zelfs wereldwijd met talent in contact.

Welke soorten marktplaatsen zijn er?

 • Online, open marktplaatsen: in een open marktplaats zijn freelancetalenten en wervende bedrijven direct in contact met elkaar. Het platform biedt enkel een overzicht van vraag en aanbod van beide partijen, maar geen monitoring op eenvormigheid in proces of garanties van de kwaliteit. Freelancers verkopen hun diensten rechtstreeks aan de kopers via een online platform zoals Freelancer.be, Freelancer.com, 99 Designs, Taskrabbit, enz.
 • Online, gesloten marktplaatsen: het online platform fungeert als een extra tussenlaag die de kwaliteit van het freelancetalent bewaakt, net zoals de eenvormigheid in het proces. Het systeem is meestal ‘op maat’ ingericht van de inhurende organisatie, soms zelfs geïntegreerd in andere systemen of de website van het bedrijf. Voorbeelden in België is Pro-Unity en Connecting Expertise.
 • Sommige marktplaatsen voor freelancers zijn ‘stand alone’ systemen, andere zijn geïntegreerd in een veel ruimer Vendor Management System (VMS).

Wat mag je verwachten van online marktplaatsen?

Steeds meer organisaties maken gebruik van een online marktplaats om zelf rechtstreeks freelancers te werven. Dit zijn enkele voordelen van een dergelijk platform:

 • Transparantie in beoordeling:
  een freelancer weet dat zijn werk zal worden gewaardeerd en dat het werven van toekomstige opdrachten daar van afhangt. De beoordeling en transparantie in het tarief stimuleren om kwalitatief werk af te leveren.
 • Transparantie in tarieven:
  je ziet welke tarieven gangbaar zijn voor welk type werk in de verschillende markten
 • Bieden:
  op de meeste marktplaatsen kan je onderhandelen over het tarief
 • Actuele informatie:
  freelancers die via deze marktplaatsen opdrachten zoeken, houden hun profiel steeds up-to-date
 • Pool:
  een open marktplaats is een voortdurend wisselende vijver om uit te rekruteren. Er is permanent een instroom aan talent, maar natuurlijk zijn er een ongelimiteerd aantal rekruteerders die in de vijver vissen.
 • Zoekstrings
  wil je zoeken naar specifiek talent dan kan je specifieke zoekopdrachten inrichten
 • Gemak:
  Talent kan ook op afstand voor jou opdrachten uitvoeren, er moet niet altijd een fysieke verplaatsing gebeuren om succesvol samen te werken

Met de groei aan freelancetalent in ons land mag je aannemen dat de groei in aantal marktplaatsen ook fors zal toenemen.

Terug naar het overzicht