"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat is een VMS – Vendor Management System?

Een Vendor Management System (VMS) is een webbased applicatie die het inhuurproces van extern talent en het inkopen van HR-diensten ondersteunt.

De veranderingen op gebied van inhuur van externe medewerkers gaan zeer snel! En dus ook de ontwikkelingen op het brede gebied van ondersteunende software voor inhuurprocessen van extern personeel en HR-diensten.

Dit komt niet alleen tot uiting in een grote variëteit van gevestigde aanbieders, die allemaal regelmatig updates en uitbreidingen van hun tooling op de markt brengen. Ook zijn er regelmatig nieuwe toetreders die met een geheel nieuw VMS of inhuurtooling de markt betreden, zoals Pro-Unity dat in 2015 in België deed. Twee aanbieders, Beeline-IQ Navigator en SAP-Fieldglass domineren wereldwijd gezien. Daarnaast is in Nederland Nétive dominant als VMS-leverancier en in België is dat Connecting-Expertise.

Total Talent Management

Een van de meest vergaande ontwikkelingen bij de VMS-aanbieders die we zien, heet ‘Total Talent Management’ of ‘Total Resource Solution’. Hiermee geeft men aan dat het gebruik van dit soort systemen uiteindelijk vooral moet opleveren dat elke organisatie steeds kan beschikken over de juiste hoeveelheid talent en competenties en dit onafhankelijk van de contractvorm.  Thema’s zoals kostenbesparing, compliant zijn, beheersbaarheid en transparantie bij externe inhuur zijn in elk geval -volgens deze bedrijven- niet langer het hoofddoel om met een VMS-systeem te werken.

Tendens VMS

VMS-systemen ontwikkelen zich richting de ondersteuning van ATS-processen en impliceren omgekeerd dat Inkoop en HR in bedrijven elkaar steeds meer (moeten) vinden.

Een even belangrijke tendens die vanuit Amerika en Engeland hierheen komt, is de ondersteuning van SOW-projecten, in Nederland en België ook wel ‘Aanneming van werk’ of ‘Contracting’ genaamd. Omdat het bij SOW-projecten veel meer om meting van resultaten gaat (output) dan om gewerkte uren (input), vereist dit andere functionaliteiten. Diverse VMS-leveranciers bieden hiervoor nu ook de nodige ondersteuning.

Op de markt verschijnen ook zogenaamde ‘VMS-plugins’, waarmee leveranciers van flexkrachten een verbinding kunnen maken met het VMS van hun opdrachtgevers, zodat ze sneller en beter kunnen aanbieden. HR-dashboards waarmee de totale HRM-populatie alle HR-processen inzichtelijk wordt gemaakt, duiken ook steeds meer op.

Inhuurproces in 13 stappen

Een VMS is een inhuurtool voor de ondersteuning van alle inhuurprocessen van extern personeel en HR-diensten. In bijgaand schema staat het totale inhuurproces beschreven in 13 stappen.


Aan de hand van de beschikbare functionaliteiten van elke VMS-tool per processtap, kan je bepalen welk VMS-systeem de door jou gewenste processtap al dan niet optimaal ondersteunt. Bedenk dat niet alle VMS-systemen een  ‘full play’-VMS zijn in de zin dat zij niet elke processtap ondersteunen. Je moet bij de keuze van een systeem voldoende tijd nemen om te weten wat je wil, maar ook om meerdere aanbiedende partijen grondig met elkaar te vergelijken. De keuze van een VMS-systeem is een van de meest belangrijke keuzes die je maakt om het beheer van externe talenten te optimaliseren, nu en in de toekomst.

(lees hier meer actuele artikelen gerelateerd aan VMS) 

Terug naar het overzicht