"Exploring the future of work & the freelance economy"

Hoe bepaal je een marktconform tarief?

Hoe bereken je een inhuurtarief? Met welke factoren hou je rekening? Een freelancer baseert zijn prijs op drie factoren: de kosten, zijn waarde en de markt.

1. Kosten berekenen

Salaris. Hoeveel betaalt je organisatie voor soortgelijke functies? Op het internet vind je ook enkele salariskompassen die je een richtprijs geven.

Sociale bijdrage 2017. Een zelfstandige in hoofdberoep betaalt per kwartaal minstens een bijdrage van 698,05 euro (starters 681,43 euro) en maximum 3.977,09 euro.

Een zelfstandige in bijberoep betaalt per kwartaal minimum 75,39 euro en maximum 3.977,09 euro.  (Bron cijfers: Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers)

Alle kwartaalcijfers van de sociale bijdrage vind je op de site van de Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers.

Personenbelasting. De jaarlijkse personenbelasting is opgebouwd uit vijf belastingschijven.

Aantal werkdagen. Je kan ook rekening houden met het aantal effectief gepresteerde werkdagen. Trek van een volledig jaar (365 dagen) de weekend-, feest- en vakantiedagen af. In een Belgisch bedrijf genieten voltijdse vaste werknemers minstens 20 dagen verlof.

Factureerbare uren. Heb je een consultant ingehuurd, dan kan je ook de productiviteit  berekenen. Ziekte en verzuim zijn enkele factoren die de productiviteit doen verminderen. Daarbij kan je ook rekening houden met het profiel dat je in huis hebt. Iemand met weinig ervaring zal eerder meer uren presteren om tot het beoogde resultaat te komen dan iemand met veel ervaring.

Indirecte kosten. Aan je werknemers mag je een laptop, smartphone of auto geven, maar niet aan een freelancer. Hij mag wel zijn kosten doorrekenen. Hij berekent die kost op jaarbasis en deelt die dan door het aantal factureerbare uren.

2. Waarde

Een freelancer met veel ervaring, niche expertise of een unieke stijl, kan zijn tarief hoger zetten dan een starter met minder ervaring.

3. Markt

Is de concurrentie groot op de freelancemarkt of ben je op zoek naar een zeer gegeerd profiel? Ook de vaardigheden van de kandidaat bepalen het tarief. Andere factoren die een rol spelen zijn: de moeilijkheidsgraad van je opdracht, de levertermijn en de omvang van de job.

Terug naar het overzicht