"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Boekhoudkantoren weigeren freelancers als klant

Overwerkte boekhouders moeten klanten weigeren, kopte de krant De Tijd onlangs. Waarom is er een tekort? En hoe pakt het accountantskantoor SBB de situatie aan? Business manager Jef Franck reageert.

In de krant De Tijd verscheen onlangs een artikel waarin enkele accountantskantoren verklaren geen freelancers meer als klant te aanvaarden. Reden is de structurele onderbezetting in die kantoren. “Dit is zeker niet het algemeen beleid bij SBB”, verklaart Jef Franck.

Schaarste aan boekhouders

Jef Franck: “De hele accountancy sector is in beweging. Er is al even een grote transitie bezig door de digitalisering van werk. Het correct boeken van facturen is noodzakelijk om een juiste boekhouding en btw-aangifte te bekomen. Digitaal aanleveren van deze gegevens is een must maar dit vergt dikwijls nog een manuele controle. Deze stap wordt steeds meer overgenomen door AI- en toepassingen die dat efficiënter en accurater uitvoeren.”

“De hele accountancy sector is in beweging. Er is al even een grote transitie bezig door de digitalisering van werk.” – Jef Franck, Business Manager bij SBB.

“De meerwaarde van een accountantskantoor zoals SBB zit vooral in het adviseren van klanten. Het cijfermatige deel blijft uiteraard belangrijk, maar ondernemers coachen, begeleiden en adviseren zal steeds meer aan belang winnen. Daar zit de meerwaarde van een accountantskantoor zoals SBB, dé ondernemerscoach van de ondernemer. Dit vraagt andere vaardigheden van onze collega’s. Dit is een shift waar we met SBB sterk op inzetten.”

“Het aantal studenten dat een economische opleiding start en er afstudeert, is de laatste jaren sterk afgenomen. De vijver om nieuwe collega’s te vinden, wordt op die manier alsmaar kleiner terwijl de nood aan extra profielen zeer groot is. Vandaar de noodzaak om op zoek te gaan naar collega’s met andere expertises en ervaringen, maar die wel een sterk cijfergevoel hebben én coachend zijn voor ondernemers. Hierbij kijken we ook naar ‘zij-instromers’, die na een opleidingstraject mee ingeschakeld worden in onze werking.”

“De meerwaarde van een accountantskantoor zoals SBB zit vooral in het adviseren van klanten.” – Jef Franck, Business Manager bij SBB.

Van zuiver boekhoudkantoor naar ondernemerscoach

“Een ondernemerscoach doet niet hetzelfde als een accountant. Zijn of haar rol is veel breder. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar antwoorden op vragen zoals: waar zit nog efficiëntiewinst, wat is mijn marge versus de marge in de sector …? Kortom, de ondernemerscoach staat de ondernemer bij in alle facetten van het ondernemerschap. Hij challenget, denkt mee, adviseert en gaat op zoek naar de juiste oplossing. Bij SBB kan die hierbij rekenen op de hulp van niche-experten en andere adviseurs die vanuit andere invalshoeken mee adviseren.”

“In de toekomst wil SBB overigens nog meer expertise in huis halen om een echte allround ondernemerscoach te worden, zodat we een ‘one-stop-shop’ worden voor ondernemers op zoek naar waardevol advies. Op die manier willen we onze klanten helpen hun dromen waar te maken. Ondernemers zien groeien is een mooi verhaal, en daar schrijven we graag aan mee.”

Extra opleidingen

Per jaar is er minimaal 40 uur opleiding verplicht in de sector. Als I.T.A.A.-erkend instituut organiseert SBB de meeste opleidingen ‘in-house’. We beschikken over een kenniscentrum met expertise over uiteenlopende vakgebieden.”

“Maar met opleiden alleen komen we er niet, helaas. SBB zet daarom hard in om een warm bedrijf te zijn waar iedereen zich op zijn of haar tempo kan ontwikkelen en vanuit de eigen interesses. We geven onze medewerkers volop kansen om door te groeien. Bovendien trekken we ook de kaart van digitalisering en het gebruik van de juiste tools om het werk te ondersteunen.”

Freelancers als klant?

“Elke ondernemer is vandaag welkom bij SBB, alleen focussen we daarbij op 5 groepen klanten waar we specifieke kennis voor in huis hebben en waarvoor we speciale diensten ontwikkelen. Een van die focusgroepen zijn de consultants met een vennootschap die hun diensten in hoofdberoep aanbieden. Wil je weten of we samen een duurzame relatie met elkaar kunnen aangaan, neem dan een kijkje nemen op de website van SBB.”

Over SBB

SBB is een erkend accountantskantoor en is een betrouwbare partner voor ondernemers die op zoek zijn naar een professionele ondersteuning van hun boekhouding en administratie.

Lees ook :

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu