"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ben jij een multi-passionate professional?

Geraak jij snel uitgekeken op je job? Heb je veel interesses en wil je verschillende projecten combineren? Ben je steeds op zoek naar jouw ideale manier van werken? Dan ben je misschien wel een multi-passionate professional. Getriggerd?

Kimberly Nuyttens omschrijft zichzelf als een multi-passionate professional (MPP). Ze ontdekte het concept nadat ze op haar 29ste geconfronteerd werd met een burn-out. “Die drukte me met de neus op de feiten, ik probeerde onbewust mee te draaien in een systeem dat mij niet lag. Ik liet me toen begeleiden, volgde mijn neus en ontdekte zo het concept ‘multipotentionalisme’, een ware openbaring voor mij. Ik kon niet begrijpen dat ik het nog niet eerder had opgepikt.” Nu werkt ze parttime in loondienst als marketeer, daarnaast werkt ze zelfstandig als marketingmentor, coach en trainer onder haar eigen merk ‘FOWND’ en bundelde ze haar persoonlijke ervaring en kennis rond het gedachtengoed multi-passionate professionalisme in haar boek ‘EN-EN’.

Wat zijn multi-passionate professionals?

“Multi-passionate professionals bezitten meerdere passies en talenten. Niet anders dan andere mensen, alleen, proberen zij om die mix aan talenten ook écht in te zetten in hun levensstijl en in hun manier van werken. Zelfs al vallen die niet te combineren op het eerste zicht. Ze hebben dus uitermate veel ambitie om van hun unieke combinatie ook te kunnen leven of ervoor te zorgen dat het ene talent het andere kan (blijven) financieren.”

“Hun gemeenschappelijke deler is veelzijdigheid. Deze geeft hen de zuurstof die ze nodig hebben om zich niet opgesloten te voelen in één enkel vakje en om hun meest optimale zelf te kunnen zijn.”

Multi-gepassioneerde professionals zijn vindingrijk en hebben verschillende manieren gevonden om de combinatie voor hen te doen werken. België laat ook best wat constructies toe. Zo kunnen ze freelancen, vast en flex combineren …”

Wie voelt dat hij of zij niet in één hokje past, beschikt over een gigantische troef.

Waarom heb je een boek geschreven over multi-passionate professionalisme?

“Ik zie het als mijn missie om multi-passionate professionals, en zij die met hen samenleven of werken, te inspireren. Ik ben ervan overtuigd dat mijn verhaal hen zal aanspreken om nieuwe wegen te verkennen. Wie voelt dat hij of zij niet in één hokje past, beschikt over een gigantische troef. Door je eigen veelzijdigheid, die unieke combinatie van passies en talenten waarover alleen jij beschikt, te omarmen, doe je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving een enorm cadeau.”

Het herkennen van de MPP-eigenschap kan leiden tot een groter succes.

“Ben je manager, dan is het jouw verantwoordelijkheid om de sterke punten te zien in de mensen met wie je samenwerkt, om ze te helpen hun potentieel te ontdekken. En in een razende war-for-talent is de skillset van een goede leidinggevende net nóg belangrijker om je talenten aan boord te kunnen houden. Het herkennen van de MPP-eigenschap kan leiden tot een groter succes, niet alleen voor jezelf, maar ook binnen een team en bij uitbreiding binnen de organisatie. En vaak vergeten bedrijven dat dit ook in een andere vorm kan dan enkel fulltime in loondienst.”

Wat is de belangrijkste boodschap van je boek EN-EN?

“Het klinkt als een cliché, maar zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Misschien ben je bijvoorbeeld iemand die een vaste job heeft en elke keer na een tijdje last krijgt van een knagend, onrustig gevoel alsof je toch niet op die werkplek thuishoort. Dan raad ik je aan om eens stil te staan vanwaar die emotie komt, wat de drijfveren zijn en om een verder te kijken dan de bekende paden, overtuigingen en gewoontes.”

“Misschien ben je een multi-passionate professional en vind je een bepaalde rust door te aanvaarden dat je op die manier functioneert. Je hoeft hierbij geen waaghals te zijn. Door kleine stapjes te zetten kan je al een pak gelukkiger in het leven staan.”

Wat is de meerwaarde van een multi-passionate professional?

“Multi-passionate professionals leggen heel snel connecties tussen verschillende sectoren en thematieken. Ze werken zich snel in in een project en bijten zich erin vast. Ze passen zich ook snel aan aan elke situatie. Het zijn echte kameleons. Ze bieden dus zeer veel toegevoegde waarde aan en daarom lijkt het me zeer waardevol om dat zeker te vermelden bij een intakegesprek.”

Over het boek EN-EN

Het boek EN-EN is een verzamelwerk van alle kennis en ervaringen die de auteur Kimberly Nuyttens heeft opgedaan over het concept multi-passionate professionalisme. Het boek bevat ook 8 interviews en 12 oefeningen om meteen aan de slag te gaan met je eigen verhaal.

“Het mooiste compliment dat ik gekregen heb over mijn boek is dat het geschreven is in mensentaal en dat het getuigenissen bevat van mensen zoals jij en ik. Ik vind het superbelangrijk dat mijn boek zeer toegankelijk en laagdrempelig is en dat elke lezer inspiratie put uit de verhalen en de oefeningen die erin staan.”

Het boek EN-EN is uitgegeven in eigen beheer en kan je bestellen via de webshop van FOWND.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert