De geestelijke gezondheid van externe talenten (en andere helden)
We werken steeds vaker van thuis uit. Dat levert tal van voordelen op, maar ook één groot nadeel: het is soms moeilijk om te deconnecteren van je werk. Hannah Young, solutions specialist bij CXC geeft tips.
Sinds de coronacrisis is thuiswerken normaal geworden. Met een laptop en smartphone zijn we zo geconnecteerd met de werkvloer. “Dat is een aanslag op ons mentaal welzijn”, zegt Hannah Young. Daarom deelt zij enkele tips om te deconnecteren van ons werk.
Tips om ‘even afstand te nemen’
- Hou een dagelijkse routine aan. Sta steeds op hetzelfde tijdstip op, kleed je aan, neem een ontbijt en ga dan pas achter je laptop zitten. Nog een goed idee: start met een ochtendwandeling. Neem zeker je lunchpauze en probeer elke werkdag je dag af te sluiten op ongeveer hetzelfde moment.
- Neem pauzes. Op kantoor neem je regelmatig een koffie- of theepauze. Doe dat ook thuis. Blijf dan ook niet aan je scherm plakken om door je Facebook te scrollen, maar sta op en strek even de benen. Zo gun je je hersenen de nodige rust, waardoor je hierna met meer energie opnieuw aan de slag gaat.
- Plan het einde van je werkdag. Dit is heel belangrijk want je vertelt je hersenen duidelijk dat je gaat stoppen met werken. Maak bijvoorbeeld een to-do-lijstje voor de volgende dag, laat de hond uit, doe boodschappen, maak het eten klaar, ga naar de bib … Zorg voor een activiteit die duidelijk de grens trekt tussen je werk- en privéleven.
- Ruim je spullen op wanneer de werkdag erop zit. Als je het geluk hebt dat je thuis een ruimte hebt die je puur voor je werk gebruikt, dan kan je de deur op het einde van de werkdag gewoon dichtrekken. Als je echter aan de keukentafel, in de slaapkamer of in de woonkamer werkt, moet je zodra je werk klaar is je laptop dichtklappen en samen met je paperassen opruimen. Een lege plek brengt rust.
- Wees de baas over je telefoon en niet omgekeerd. Als je een aparte werktelefoon hebt, is het makkelijker om die af te zetten en samen met je laptop op te bergen, tenzij je stand-by moet zijn. Als je maar één telefoon hebt, is dat lastiger. Moet je absoluut e-mail op je telefoon hebben? Het kan voldoende zijn om je mailbox enkel op je laptop te installeren. Zet pushmeldingen uit, vooral tijdens je vrije tijd en neem je telefoon niet mee naar bed. Als je een alarm nodig hebt, koop dan een wekker.
- Wees gedisciplineerd. De enige manier om bovenstaande aanwijzingen op te volgen is door zelfbeheersing. Als je er een gewoonte van maakt, zal dit gemakkelijker worden. Maar je moet gewoon door die eerste fase van verleiding heen zien te komen. Dit is nog belangrijker wanneer je werk- en privéleven door elkaar lopen.
Alle tips van Hannah Young, solutions specialist bij CXC, bekijken?
Tips voor een positief welzijn
- Een slaaptekort beïnvloedt je psychologische toestand, terwijl een goede nachtrust (zeven tot negen uur) je helpt om mentaal en emotioneel weerbaarder te worden.
- Lichaamsbeweging vermindert angst en depressie doordat er endorfine vrijkomt. Bewegen bevordert ook het gevoel van eigenwaarde en de cognitieve functies.
- Wat je eet kan een groot verschil maken. Verwerkte voedingsmiddelen, slechte vetten en suiker kunnen schadelijk zijn. Terwijl fruit, groenten, vis en zaden goed zijn voor je brein.
- Eenzaamheid kan zorgen voor allerlei mentale problemen. Als je alleen woont, blijf dan buiten de werktijd in contact met vrienden en familie. Als je de online Zoom-afspraakjes beu bent, pleeg dan een ouderwets telefoontje naar een vriend of familielid. Of nog beter: spreek af!
- Hou collega’s die ingetogener lijken dan ze vroeger waren in de gaten. Hun energieniveau is misschien niet meer hetzelfde, hun lichaamstaal is anders of ze lijken stiller.
- Heb je het moeilijk? Praat erover met een vriend, collega, coach of psycholoog. Je bent zeker niet alleen.
Het volledige artikel lezen? Mental Health In The Workplace
Geestelijke gezondheid in België
- In België voelt 1 op de 3 mensen zich slecht in zijn vel.
- 9% van de Belgische bevolking lijdt aan depressie.
- Jongvolwassenen (18-29 jaar) worden veruit het meest getroffen door geestelijke gezondheidsproblemen: 34 % lijdt aan angststoornissen en 38 % lijdt aan depressie.
Bron: MLOZ.be