"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Het postgraduaat Ondernemen met impact biedt een meerwaarde voor elk allround profiel”

De Arteveldehogeschool in Gent organiseerde vorig jaar voor de eerste keer het postgraduaat Ondernemen met impact. Waarom deze opleiding, wie schrijft zich in en waarom? Medeoprichter en coördinator Sofie Laleman vertelt waarom net dit postgraduaat in lijn ligt met hun missie.

“Ondernemers creëren jobs, innoveren, zijn de motor achter onze welvaart, brengen mensen samen en verhogen onze levenskwaliteit met hun producten en diensten. Ondernemen is daarom één van de krachtlijnen van de Artevelde Academy”, zegt Sofie.

Waarom organiseert Arteveldehogeschool het postgraduaat Ondernemen met Impact?

Sofie: “De beslissing is in 2019 genomen door Freya Roosens, Hoofd Levenslang Leren binnen ons expertisenetwerk, Catherine Goubau, voormalig postgraduaatcoördinator en Veerle De Meyere die toen Pogram manager Kmo-Management was.”

“Ze hebben het postgraduaat gestart in oktober 2020 omdat de vraag vanuit het werkveld naar zo’n opleiding groot is. In Vlaanderen waagt men steeds meer de kans om een onderneming op te starten. Daarnaast blijkt uit ons marktonderzoek dat 81% van de respondenten die ondernemen of dit in de toekomst overwegen nood heeft aan een navorming ondernemen.”

“Tijdens dit postgraduaat ligt de focus op de impact die we als ondernemer maken, op het duurzaamheidsverhaal, op het future proof willen zijn. Door de Europese Green Deal moet Europa tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Onze opleiding is nu al klaar voor die toekomst. Meer dan 80% van de respondenten uit ons marktonderzoek vindt het trouwens ook belangrijk dat dit aspect verweven zit in ons programma.”

Wie schrijft zich in voor dit postgraduaat?

“Bij- en hoofdberoepers die willen groeien, pas afgestudeerden en ook werknemers die een eigen zaak willen starten. Daarom hebben we dit jaar beslist om de opleiding nog enkel ’s avonds te organiseren zodat die laatste groep de studie in alle discretie kan volgen. Vorig jaar waren er nog een aantal lessen overdag, waardoor zij toestemming moesten vragen aan hun werkgever om het traject te mogen volgen. Nu hoeft dat dus niet meer. Het postgraduaat is perfect combineerbaar met een voltijdse job.”

Welke redenen halen studenten aan om dit postgraduaat te volgen?

“Ze hebben een jaar lang de kans om aan alle aspecten van hun onderneming te sleutelen. Ze krijgen les rond alle facetten die bij het ondernemerschap horen zoals marktonderzoek, budgetbeheer…”

“Daarnaast krijgen ze elk een persoonlijke coach toegewezen die regelmatig met hen in gesprek gaat over hoe ze de theorie in hun eigen praktijk kunnen omzetten. Eén van onze studenten heeft een duurzame ICT-onderneming en volgt coaching bij een expert met een gelijkaardig profiel. Die treedt dus echt op als een rolmodel. We doen aan matchmaking en letten erop dat zowel de cursist al coach zich hierbij goed voelt, want het is toch wel een intensieve samenwerking.”

Hoe zie jij de studenten evolueren door het academiejaar heen?

“Enkele mooie voorbeelden van het eerste jaar zijn onder meer StudentClean en de vzw Saying Goodbye. Ben Deroo van StudentClean ging in het afgelopen academiejaar van 0 naar 30 werknemers.”

Wie zijn de docenten?

“Dat is een uitgekiende combinatie. De docent-experten uit het kernteam hebben of hadden zelf een onderneming in diverse sectoren zoals communicatie en marketing. En tot slot delen een twintigtal gastdocenten gespecialiseerd in duurzaam ondernemen hun verhaal.”

Wat is de meerwaarde van het postgraduaat voor ondernemers?

“Dit postgraduaat biedt een meerwaarde uiteraard voor startende ondernemers, maar ook voor elk allround profiel, zelfs voor intrapreneurs. Je leert hoe je zelf je communicatie verzorgt, je website en social media beheert, je budget optimaliseert, contracten opstelt, verzekeringen afsluit … En voor al die aspecten bekijk je samen met je docenten en coach hoe je die integreert in je eigen werking.”

Meer info over postgraduaat Ondernemen met impact.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert