SLUIT MENU

Wie beheert de rechten van creaties: de freelancer of de klant?

Wie beheert het intellectueel eigendomsrecht: de freelancer die de creatie maakt of de klant die ervoor betaalt? Advocaat van Monard Law Stephane Criel geeft alle info, tal van voorbeelden en tips.

Stel: je bent freelance fotograaf en je maakt enkele foto’s voor een website van een klant. Of je vraagt aan een freelancer om enkele blogs voor jou te schrijven? Bij wie zitten de intellectuele eigendomsrechten? Bij de freelancer die de foto’s of blogs maakt of de opdrachtgever die ervoor betaalt?

“Wekelijks krijg ik een vraag over intellectueel eigendomsrecht”, steekt Stephane Criel, advocaat bij het advocatenkantoor Monard Law van wal tijdens de NextConomy-webinar IP-rechten en ingehuurd talent van 27 april 2021. “Soms gaat het om een preventieve vraag, maar soms is de discussie al uitgelopen tot een conflict.” Hoe vermijd je dat het zo ver komt?

Wat is een intellectueel eigendomsrecht?

Heb je een blog geschreven, een schilderij gemaakt, een website gebouwd, foto’s genomen, een muziekstuk geschreven … dan is jouw creatie beschermd via het intellectuele eigendomsrecht. Dat betekent dat een ander niet zomaar jouw werk mag gebruiken. Hij heeft jouw toestemming hiervoor nodig.

Stephane Criel haalt tijdens de webinar een klein voorbeeld aan: “Een boek dat je hebt gekocht, mag je niet zomaar kopiëren en die kopieën geven aan anderen. Het fysieke boek is van jou, maar de rechten op de inhoud blijven bij de auteur.”

Hoe beheer je intellectueel eigendomsrecht?

“Het is niet omdat een freelancer foto’s voor jouw website heeft gemaakt, dat je diezelfde foto’s mag gebruiken voor bijvoorbeeld je brochure. Dat je hem of haar betaald hebt voor die foto’s maakt niks uit. Het is dus niet omdat je een freelancer hebt vergoed voor de prestaties, dat die prestaties echt van jou zijn.”

Het is niet omdat je als opdrachtgever een freelancer hebt vergoed voor de prestaties, dat die prestaties echt van jou zijn.

“Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het ontwerp van je logo of de aanvraag van de url van je website. Als je dat hebt laten uitvoeren door een freelancer, dan bestaat de kans dat die over het intellectueel eigendomsrecht van jouw logo of url beschikt. En niet jij. Dat kan tot vervelende situaties leiden.”

Tips

  1. Spreek voor de start van de opdracht duidelijk af wie de intellectuele eigendomsrechten beheert: de freelancer of de opdrachtgever en neemt dit duidelijk op in het contract.
  2. Ben je freelancer en je draagt de intellectuele eigendomsrechten over: spreek dan af dat je de creaties mag opnemen in je portfolio om te tonen aan klanten.

Over de webinar

Heb je de webinar gemist maar wil je meer info over intellectueel eigendomsrecht? Hieronder vind je de opname IP-rechten en ingehuurd talent. Op een heel heldere manier, met tal van voorbeelden en tips, vertelt advocaat Stephane Criel jou alles over dit onderwerp.

Tot eind juni 2021  organiseert NextConomy tweewekelijks een gratis webinar over juridische thema’s die een professionele samenwerking tussen freelancers en opdrachtgevers verzekeren. Dat doen we samen met experten van onze partners Monard Law, TAPFIN Talent Solutions, SBB Accountants en Fiscalisten, TCP en Federgon.  Schrijf je snel in!

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert