"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Medewerkers minder loyaal naar werkgever, bedrijf kan niet zonder purpose

Onderzoek naar de recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De coronacrisis zorgt ervoor dat meer dan een derde van de Belgische medewerkers (43%) minder loyaliteit voelt naar hun werkgever. Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘What Workers Want’ (WWW) onderzoek onder meer dan 1.600 Belgen. Een van de oorzaken is de slechte ondersteuning vanuit werkgevers tijdens de eerste coronagolf. In het WWW 2020-rapport geeft Hays weer wat de meest recente ontwikkelingen zijn op de arbeidsmarkt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de medewerkers (68%) minder positief is over zijn of haar baan. Ondersteuning voor het fysieke en mentale welzijn speelt hierbij een belangrijke rol. 49% van de medewerkers verwacht deze ondersteuning van de werkgever. 32% heeft minder dan één keer per week contact met zijn/haar manager en 62% kreeg geen enkele ondersteuning tijdens de coronacrisis. Bijna de helft van de medewerkers ervaart gebrek aan sociaal contact als een struikelblok bij thuiswerken. Meer aandacht voor gezondheid en welzijn heeft de hoogste prioriteit binnen de behoeften van medewerkers.

Bijna een derde van de medewerkers wil op zoek gaan naar een bedrijf met een duidelijkere purpose. Purpose draait om het gevoel dat werknemers hebben bij hun werk en vooral hoe zij via hun job een bijdrage leveren tot de maatschappij. Dat gevoel leidt vaak ook tot meer tevredenheid met het werk, wat dan weer leidt tot gelukkigere en dus productievere werknemers. Dit maakt van purpose een onmisbaar element in een wervings- en retentiebeleid. Deze trend is te zien onder bijna alle generaties, vooral jongere generaties. Alleen van de babyboomers ziet slechts 17% purpose als prioriteit.

Jobzekerheid

Verder blijkt uit het WWW-rapport dat naast loyaliteit, ook het gevoel van jobzekerheid terugloopt. 43% van de Belgische medewerkers is pessimistisch over jobopportuniteiten in de toekomst. De toegenomen onzekerheid is een reflectie van de toenemende werkloosheid. Eind augustus telde Vlaanderen bijna 9% meer werkzoekenden dan een jaar daarvoor (cijfers VDAB). Maar liefst 73% van de Belgische medewerkers geeft aan dat jobzekerheid het belangrijkste is geworden.

Robby Vanuxem, Managing Director Hays België: “Met de uitbraak van de pandemie begin 2020 verschoof de balans. Plotsklaps was onze arbeidsmarkt in een ‘werkgeversmarkt’ veranderd: meer kandidaten dan jobs. Wanneer we zien dat meer dan een vierde van de werknemers zich na de crisis minder loyaal voelt ten opzichte van zijn werkgever, en dat bijna een derde nu meer belang hecht aan bedrijven met een ‘purpose’, is de boodschap voor hen duidelijk. De zoektocht naar nieuwe collega’s is mogelijk ‘makkelijker’ geworden door de shift in de markt, maar de retentie van bestaande collega’s is ongetwijfeld een pak uitdagender geworden. Hoe dan ook zal het HR-beleid zich (nog) meer dan vroeger moeten focussen op de twee pikkels: ‘attraction’ en ‘retention’. Zelfs wanneer de kandidatenvijver groter geworden is, zal een werkgever moeten beseffen dat de wensen van werknemers significant veranderd zijn om ervoor te zorgen dat ze niet een kandidaat, maar de béste kandidaat aantrekken.”

Het volledige ‘What Workers Want 2020’-rapport van Hays bevat nog meer cijfers, maar vooral ook aanbevelingen voor werknemers en werkgevers. ‘What Workers Want 2020’ onderzoekt wat de huidige en toekomstige impact is van COVID-19 op de arbeidsmarkt, bedrijven en werknemers. De survey stelt ons in staat om mogelijke barrières op te sporen, maar ook om kansen en bruikbare inzichten in kaart te brengen. Dit rapport is een werkinstrument voor werkgevers om mee aan de slag te gaan bij het opstellen of herzien van een modern en constructief HR-beleid.

Meer over ‘What Workers Want’: https://www.hays.be/nl/what-workers-want

Hays offers companies a comprehensive portfolio of services that helps support all their workforce management-related topics – for any form of employment as non-permanent workforce, temporary workers, contractors, consultants and resources engaged under a statement of work Bekijk alle berichten van Hays