SLUIT MENU

Unizo vreest extra faillissementen door verstrenging crisisoverbruggingsrecht

Het crisisoverbruggingsrecht wordt verlengd tot 31 december 2020. Maar de spelregels om als zelfstandige een beroep te doen op het corona-overbruggingsrecht verstrengen vanaf 1 september 2020. Unizo reageert ontstemd.

Zelfstandigen die hun zaak tot minstens 3 mei moesten sluiten, nu nog steeds niet kunnen herstarten of 7 dagen per maand ‘vrijwillig’ sluiten omdat ze te weinig werk hebben, hebben recht op het corona-overbruggingsrecht. Maar vanaf 1 september verstrengen de voorwaarden om hierop beroep op te doen. En dat vindt Unizo een spijtige zaak.

Verlenging crisisoverbruggringsrecht

De regering kondigde op 3 augustus de verlenging aan van het crisisoverbruggingsrecht tot 31 december 2020, althans voor zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten. Ook de relance-uitkering voor wie tot 3 mei of langer verplicht gesloten was, werd verlengd tot 31 oktober 2020. Maar het recht op een overbruggingsrecht voor als je je activiteiten voor minstens 7 dagen onderbreekt als gevolg van de coronacrisis, zou na 31 augustus niet meer worden verlengd.

Maatregel 7 dagen

“Hoewel het huidige systeem aan herziening toe is, is de maatregel 7 dagen momenteel dé sluitsteen om discriminatie tussen zelfstandigen te vermijden. Een voorbeeld is de aanzienlijke groep van freelancers zoals fotografen, informatici of simultaanvertalers die niet verplicht zijn om te sluiten, maar toch hun inkomsten nagenoeg volledig zien opdrogen”, aldus de belangenorganisatie. “Zij hebben geen recht meer op die ondersteuning. Voor hen is de vrijwillige stopzetting gedurende 7 dagen de enige mogelijkheid om een overbruggingsrecht te bekomen.”

Een voorbeeld is de aanzienlijke groep van freelancers zoals fotografen, informatici of simultaanvertalers die niet verplicht zijn om te sluiten, maar toch hun inkomsten nagenoeg volledig zien opdrogen – UNIZO

Sneeuwbaleffect faillissementen

“De overheid schiet zichzelf hiermee in de voet”, reageert Unizo. “Het is vaak net deze steun die zelfstandigen in staat stelt de continuïteit van hun onderneming te waarborgen. Zonder die steun, dreigt een nog groter dan verwacht sneeuwbaleffect aan faillissementen.”

Lees ook

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert