"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Coronacrisis: waar kan je als freelancer terecht?

De verscherpte maatregelen om het coronavirus in te perken, treffen ook tal van freelancers. Op welke overheidssteun kan jij als freelancer rekenen?

Heel wat freelancers zien hun opdrachten geannuleerd door de maatregelen van het coronavirus. Ook voor hen breken er financiële onzekere tijden aan. Betalingsuitstel van de sociale bijdragen, uitkering overbruggingsrecht, hinderpremie … zijn een aantal maatregelen waarop freelancers een beroep kunnen doen.

Welke steunmaatregelen er precies zijn voor freelancers en welke er nog gaan bijkomen: de info wijzigt constant. Daarom hebben een aantal organisaties een webpagina ontwikkeld met de laatste info. Hieronder vind je een overzicht.

Dit overzicht is beperkt, maar via onderstaande organisaties vind je zeker een antwoord op je vraag of je kan hen ook contacteren. Ook bij andere organisaties, jouw ondernemingsloket en je boekhouder kan je terecht.

1. Unizo 

Heb ik als bijberoeper ook recht op de steunmaatregelen? Heb ik nu recht op een hinderpremie of niet? Ik ben zelf ziek, waar heb ik recht op? De Unizo voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo) verzamelt elke dag de meest gestelde vragen.

Check zeker de rubriek ‘Steunmaatregelen’.

2. ACV United Freelancers 

Werk je via de Bijkluswet, via SMart, of een gelijkaardige activiteitencoöperatie? Surf dan zeker eens naar de website van ACV United Freelancers, de afdeling van de christelijke vakbond ACV dat zich richt op freelancers, bijklussers en zelfstandigen zonder personeel.

3. Acerta 

Betalingsuitstel, vermindering voorlopige sociale bijdragen, aanvraag tot vrijstelling van bijdragen, overbruggingsrecht, Corona hinderpremie … Op de pagina van het sociaal verzekeringsfonds Acerta, vind je hierover alle info. 

4. SBB 

Kan ik een afbetalingsplan aanvragen voor mijn belastingen? Kan een klant een schadevergoeding vragen omdat mijn event niet doorgaat? Ook het accountants- en advieskantoor SBB verzamelt de meest gestelde vragen van ondernemers. Elke dag verschijnen er nieuwe artikels.

5. Monard Law 

Het advocatenkantoor Monard Law voorziet een dagelijkse update, iedere keer rond een ander topic zoals verzekeringen, social, commercial…

6. Vlaio 

Op de website van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) vind je meer info over de crisiswaarborg, schaderegeling … De organisatie heeft ook een bankenoverleg aangevraagd om een aantal afspraken te maken over de impact van de crisis op de liquiditeit en de terugbetalingscapaciteit van onder meer ondernemingen.

 

Heb je nog een interessante bron? Laat dan zeker een link achter in een reactie hieronder.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy

Eén reactie op dit bericht