"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Samenwerking tussen equensWorldine en Staffing MS een succesverhaal

Voor de inhuur van voornamelijk IT-professionals werkt equensWorldline in Nederland sinds 2013 samen met Staffing MS. De werkwijze krijgt navolging in Italië, Duitsland en mogelijk andere Europese landen waar de betalingsverwerker actief is. Waarom is de samenwerking een succes en waar liggen de uitdagingen?

“De financiële omgeving waarin equensWorldline opereert is complex, de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Dat stelt onverbiddelijke kwaliteitseisen aan de inhuur, die zich met name richt op IT-professionals in de financiële sector. In Nederland is die inhuur mede dankzij de samenwerking met Staffing MS de afgelopen jaren succesvol gebleken. Door het uitbesteden van dit proces zijn de transparantie, de controle en het overzicht over de inhuur en administratieve processen merkbaar toegenomen”, getuigt Carolien Polman, Recruitment & Resource Advisor bij equensWordline.

Complexiteiten

“Vóór onze samenwerking met Staffing MS werkten we nog in Excel en per mail. We hadden zes leveranciers met allemaal verschillende contactpersonen”, vertelt Polman. “Alleen al het managen van het heen-en-weer-mailen was een fulltime job. We wilden het contact met de leveranciers in stand houden én een rekruteringsbureau met support van Staffing MS opzetten. Dus voerden we bij de start een hybride model in. We gingen werken met de MSP, maar gaven onze leveranciers een voorsprong van 24 uur waarna de vacature op de markt kwam.”

De Hiring desk is in het grootste gedeelte van de organisatie op orde en draait goed. Die werkwijze willen we nu overal en in alle andere landen uitrollen

Carolien Polman Recruitment & Resource Management Advisor

“Al na een jaar ontdekten we dat marktwerking – wat Staffing MS bij haar werving en selectie hanteert – een positief effect had op zowel de kosten als de kwaliteit van het inhuren van professionals. Professionals die vaak lastig te vinden zijn, want goede, betrouwbare én betaalbare kandidaten zijn veelgevraagd en schaars in de financiële sector.”

Compliancy

“Door het Management Service Provider (MSP) heeft equensWorldline nu meer informatie, data en tijd voor haar managementtaken. Compliancy, oftewel naleving van geldende wet- en regelgeving, is cruciaal in de financiële wereld en sterk gebaat bij transparantie.”

“Nu plaatsen we een verzoek bij het rekruteringsbureau en krijgen we binnen een afgesproken termijn een overzicht van vijf kandidaten toegestuurd. Dat overzicht omvat uurtarief, kwaliteiten en andere bijzonderheden. Hierdoor wordt het overzichtelijk en transparant waarom iemand wordt aangenomen, of juist afgewezen. Het is voor iedereen inzichtelijk en dat vergroot de acceptatie.”

Internationale groei

“In 2016 fuseerde Equens met Worldline. Het bedrijf werd nog internationaler en dat gaf nieuwe uitdagingen: elk land heeft weer een andere (bedrijfs)cultuur en opereert in een andere marktdynamiek.”

“Onze locatie in Frankfurt, Duitsland, heeft te maken met extreme arbeidskrapte. Daar plukken ze mensen bij wijze van spreken voor een paar euro’s meer van de straat. Ook in Helsinki, Finland, is er krapte. In Italië is de inhuur juist weer een stuk goedkoper. In Nederland lopen we voorop met flexwerken. Het rekruteringsbureau is hier op orde en draait goed. Die werkwijze willen we daarom nu naar de andere landen uitrollen: in een aantal landen, zoals Duitsland en Italië, hebben we dat al gerealiseerd, nu volgt de rest.”

Interne uitdaging

“Door het interne goedkeuringsproces, wat soms wat meer tijd kan kosten, merken we dat sommige managers toch liever het eigen netwerk zelf benaderen, maar daarmee mis je de gewenste transparantie. Met webinars en trainingen willen we het rekruteringsbureau intern beter onder de aandacht brengen, zodat we de bekendheid vergroten en de processen verder kunnen versnellen. En in onze evaluatie met Staffing MS gaan we kijken hoe we verder kunnen omgaan met onze internationale groei. En daarmee een volgende stap in onze samenwerking zetten.”

HeadFirst Group is marktleider op het gebied van organiseren van inhuur van externe professionals; matchmaking, contracting, payrolling, global sourcing en managed service providing. Wij organiseren de inhuur van meer dan 200 opdrachtgevers in de Benelux, voornamelijk bestaand uit corporate organisaties en grote overheidsinstanties. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group