"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hardnekkige loonkloof voor vrouwelijk freelancers

België is een van de meest performante landen ter wereld wanneer het op het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen aankomt. Helaas zijn we goed op weg om deze voorbeeldrol te verliezen. Recent onderzoek van de OESO toont aan dat de inkomenskloof tussen mannelijke en vrouwelijke zelfstandigen in ons land hardnekkig groot blijft.

Feiten op een rij

Bijvoorbeeld in de UK bedraagt de loonkloof meer dan 16%. In België verdienen mannen in loondienst gemiddeld 4,6% meer dan vrouwen, een van de kleinste loonkloven wereldwijd. Voor de zelfstandigen echter is dit ook hier helemaal anders: voor deze categorie werkenden bedraagt de loonkloof 30% en is dit onveranderd sinds 2010. Ook in Nederland is er een aanzienlijke loonkloof bij freelancers zo blijkt. Intelligence Group onderzocht er de tarieven van 2.028 freelancers in diverse sectoren. Tussen de sectoren zijn de verschillen groot. Zo krijgen mannen in de communicatie, PR en journalistiek gemiddeld € 10,- per uur meer dan hun vrouwelijke collega’s en verdienen vrouwen in de (para)medische dienstverlening maar liefst € 28,58 per uur minder dan mannen. In de verpleging, verzorging en welzijn zijn vrouwen € 20,- in het nadeel ten opzichte van mannen.

Het grote waarom dit zo is

Als voornaamste oorzaak verwijst het OESO rapport naar discriminatie op basis van gender: ‘female entrepreneurs face gender bias as they raise funds’. Vrouwen krijgen minder gemakkelijk dan mannen leningen als startkapitaal of investering. Hierdoor zijn ze meer op eigen financiering aangewezen dan mannen, en zitten ze ‘in een glazen kooi’.

De gestage groei van de Gig Economie heeft de loonkloof alleen maar verscherpt doordat vrouwen hierdoor sneller geneigd zijn kortlopende, eenvoudige opdrachten als zelfstandige te combineren met huishoudelijke taken of een andere baan. Het loonverschil met mannen varieert per sector van 7 tot 37%. Een studie van Uber toont aan dat ondanks de afwezigheid van discriminerende factoren (de selectie van een chauffeur gebeurt geautomatiseerd) en de maximale flexibiliteit die deze manier van werken biedt, vrouwen er niet in slagen om de loonkloof met mannelijke collega’s te dichten.

Vlaanderen en Brussel

In september 2019 waren 167.655 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel, zo leert het recente Freelancer Focus rapport van UNIZO. Dat is 6,3 % meer dan in dezelfde periode in 2018. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van  30% in vier jaar tijd: van 103.767 freelancers in 2015 naar 135.710 in 2019. 88% werkt in hoofdberoep, 12% in bijberoep. 72% is een man, 28% een vrouw. 65 % werkt via een vennootschap, 35% als eenmanszaak.

Over hun huidige inkomen zijn de meeste freelancers overigens vrij tevreden. 65% is tevreden tot zeer tevreden over inkomen: ze geven aan goed tot zeer goed te verdienen en zich geen zorgen te maken. 28 % verdient net genoeg om rond te komen. 8 % geeft aan te weinig te verdienen en verwacht in de toekomst financiële problemen. (Vorig jaar was dat nog 11 % en het jaar daarvoor 14 %).  Een verklaring kan zijn dat

Het freelancersleven loopt uiteraard niet altijd over rozen. Zo maakt menig freelancer zich bijvoorbeeld wel eens zorgen over voldoende opdrachten voor de toekomst (43%).

Meer lezen? Kijk hier.

https://twitter.com/jellowbe/status/1184768179354161152?refsrc=email

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu

Eén reactie op dit bericht

  1. Er zijn steeds meer en meer freelancers en toch lijken heel wat organisaties in België vast te blijven houden aan vaste contracten. Waarom is dat statuut zo van belang? De freelancers die ik ken zijn alvast minstens even gedreven tov hun werk dan vaste werknemers. Wat verklaart dan het niet mee evolueren met de hedendaagse realiteit? Wetgeving? Andere?