Hoeveel kost een boekhouder en wat krijg je ervoor terug?

De opstartprocedurecorrecte facturenbtw-rompslomp en die gevreesde eerste belastingaangifte: administratie als startende ondernemer is een zware dobber. Een boekhouder is dan ook geen overbodige luxe. Maar hoeveel kost die, en wat levert jou dat op?

Voor de duidelijkheid: dé prijs van een boekhouder bestaat niet. Dat is zoals vragen naar ‘de kost van een huis’ of ‘de prijs van een festivalticket’: er zijn tal van mogelijke antwoorden. En doorgaans is de regel: hoe meer je vraagt en verwacht, hoe meer je betaalt.

Dat neemt echter niet weg dat je als starter wel degelijk prijsbewust met je boekhouder kan omgaan. De voornaamste les? Kies een boekhouder die bij je zaak en je ambities past. Nog niet 100% zeker wie je precies zoekt? Deze interactieve test (met 7 vragen) helpt je op weg!

Factor 1: hoe complex is je bedrijf?

De aard van je onderneming bepaalt de complexiteit van je boekhouding. Zo is er een groot verschil tussen eenmanszaken en vennootschappen. Voor die eersten is een enkele of ‘vereenvoudigde’ boekhouding genoeg, terwijl je als vennootschap meestal een dubbele boekhouding moet voeren. Daar kruipt logischerwijs meer werk in.

Tot slot speelt je sector een essentiële rol. Werk je bijvoorbeeld met voeding, dan moet je verschillende vergunningen op zak hebben. Ook hier kruipt tijd en werk in.

Factor 2: wat wil je in ruil?

Wil je louter een cijferspecialist die administratie en boekhouding in orde brengt? Of reken je ook op je boekhouder voor zakelijk advies, zoals ondersteuning bij investeringen, financiering of fiscaliteit? Kortom: een echte ondernemerscoach? En volstaat een jaarlijks overlegmoment, of wil je om de paar maanden even de koppen bij elkaar steken? Hoe hoger de verwachtingen, hoe hoger de factuur.

Concrete cijfers geven over hoeveel een boekhouding kost, is moeilijk. Veel hangt af van de complexiteit van je bedrijf en wat jouw nood aan advies is.
Daarbij wel deze nuance: besparen op je boekhouder is geen goed idee. Uit onderzoek bij onze klanten komt steevast naar boven dat meer overlegmomenten leiden tot meer tevredenheid. Of, anders verwoord: de échte meerwaarde van een boekhouder zit in het advies dat je krijgt. En dat is onontbeerlijk om te groeien. Kies je vervolgens voor SBB dan krijg je bovendien toegang tot enkele tools zoals sbbSLIM, een digitaal boekhoudplatform om snel, slim en doordacht te ondernemen.

Informeer op voorhand naar de kostprijs

Vraag tijdens het kennismakingsgesprek – dat normaalgezien gratis is – naar een heldere én volledige offerte. Die bevat niet alleen je btw-verplichtingen en belastingaangifte, maar ook de overlegmomenten.

Wat is de return on investment?

Een boekhouder is een investering die zichzelf dubbel en dik terugverdient. Dat mag je letterlijk nemen: enkele uren aan extra advies kunnen jou een veelvoud uitsparen. Denk maar aan kostenposten die je anders over het hoofd zou zien, delicate juridische materie waar je zelf niet goed mee vertrouwd bent, of een belangrijke investering waar je over twijfelt.

Aangezien een goede boekhouder dus eerder een adviseur is, moet het ook klikken. Je hoeft geen beste vrienden te worden, maar je moet bij elkaar wel kritisch ideeën kunnen aftoetsen. Het is tenslotte de tandem ondernemer-boekhouder die een business in de juiste richting stuurt. Met andere woorden: probeer je boekhouder vooral niét als een kostenpost te zien.

Trouwens, mooi meegenomen: ook de factuur van je boekhouder zélf kan je inbrengen als beroepskost. Dank u, fiscus!

De perfecte match in 7 vragen

Op zoek naar een boekhouder? Doe de test en ontdek welke boekhouder bij jouw onderneming past.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB