"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
netwerken

Tips voor effectief netwerken

Freelancers die hun netwerk effectief inzetten krijgen vaak sneller nieuwe opdrachten dan zij die dit niet doen. Maar wat is effectief netwerken? In dit artikel krijg je alle tips voor effectief netwerken op een rij.

Wat is netwerken niet?

Netwerken is ontzettend belangrijk voor freelancers en iedereen heeft er wel een beeld bij netwerken. Waarschijnlijk herken jij je in de volgende situatieschets. Je gaat naar een event, waar ook een heleboel anderen aanwezig zijn, en nadat je een drankje hebt besteld probeer je in contact te komen met interessante mensen. Het is eerst wat onwennig, maar op een gegeven moment raak je met iemand (die je nog niet kent) aan de praat en je vraagt: “Hey, wat doe jij eigenlijk?”. De rest van de ochtend, middag of avond blijf je met hem/haar praten, zonder dat je met iemand anders hebt gesproken. Je gaat vervolgens naar huis en denkt dit was een productieve ochtend. Eenmaal thuis ben je vergeten wat de ander deed en waar hij/zij op zoek naar was.

Komt dit in de beurt van jouw idee over netwerken? Hopelijk niet! Op deze manier is netwerken niets meer dan een koffieklets. Dat terwijl effectief enorm nuttig kan zijn voor freelancers.

De voordelen van effectief netwerken

Freelancers die effectief netwerken genieten van een heleboel voordelen:

 • Je ontmoet collega-freelancers met wie je kunt samenwerken.
 • Je ontmoet je potentiële nieuwe opdrachtgever.
 • Je leert continu nieuwe zaken bij.
 • Je blijft top-of-mind bij mensen.
 • Je wordt als expert aanzien op het gebied waar je expert op wilt zijn.

Effectief netwerken biedt voor iedereen dus iets anders en dat komt doordat iedereen een andere hulpvraag heeft (al gaat het vaak over het vinden van een opdracht).

Hoe doe je dat effectief netwerken?

Voor sommige is netwerken een noodzakelijk kwaad. Zij weten dat netwerken nodig is voor hun business, maar zij zien hier tegenop. Bijvoorbeeld omdat zij het moeilijk vinden om met anderen contact te maken, omdat zij introvert zijn of omdat zij hier simpelweg geen ervaring mee hebben. Maar effectief netwerken is niets meer dan in het contact komen met interessante mensen en te kijken of je elkaar oprecht en onbaatzuchtig verder kunt helpen. Hierin schuilen een aantal belangrijke variabelen. Laat ons deze in detail bekijken, zodat netwerken minder eng wordt.

Met elkaar in contact komen

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met mensen. Dit kan zowel offline, bijvoorbeeld op een netwerkevent, als online bijvoorbeeld via LinkedIn. Uiteraard is de manier waarop je fysiek met elkaar in contact komt anders dan wanneer de kennismaking online gebeurt. Online is het meestal voldoende om een uitnodiging of berichtje te sturen waarin je vraagt hoe je hem/haar kunt helpen. Het is dan aan de ander om hierop te reageren. Meestal nodig stuur je dergelijke berichten alleen naar diegene die jou interessant lijken terwijl wanneer je naar een netwerkevent gaat vaak niet weet wie interessant is. Dit gezegd zijnde: bestaat er voor events vaak wel een aanwezigheidslijst die je op voorhand kunt bekijken en bepalen wie je zeker wilt ontmoeten.

Interessante mensen

Maar interessant is een begrip dat je op meerdere manieren kunt interpreteren. Iemand die voor mij interessant is hoeft dat niet voor jou te zijn. Dit hangt samen met de hulpvraag die je hebt. Iedereen die gaat netwerken heeft (of zou toch moeten) een hulpvraag. Dit is de reden waarom je überhaupt gaat netwerken. Meestal ligt deze in lijn met het vinden van nieuwe klanten of opdrachten. Interessante mensen zijn dan die mensen uit de sector, industrie, … waarin jij wilt werken of jouw nieuwe opdracht zoekt, maar dat is lastig uit te maken. Meer nog, iemand kan in eerste instantie minder interessant lijken dan hij/zij in werkelijkheid is. Of net andersom.

Wat veel freelancers onderschatten is de kracht van de tweede lijn. Dit houdt in dat ik jou kan introduceren bij iemand die jou kan helpen. Oftewel: iemand die in het begin niet interessant lijkt, heeft misschien wel een contact in zijn netwerk die voor jou wel interessant is. En dat is de kracht van effectief netwerken.

Oprecht en onbaatzuchtig

Effectief netwerken gaat niet over jij doet iets voor mij en ik doe iets terug. Effectief netwerken gaat over iemand oprecht en onbaatzuchtig verder willen helpen. Oprecht omdat jouw intenties voortkomen uit iets goed. Je wil de ander echt kunnen helpen. Onbaatzuchtig omdat je niet meteen iets terug van verwacht van jouw hulp. Je gelooft dat jouw hulp mettertijd, via-via, terugkomt. Of niet, en dat is ook goed. In andere woorden: je handelt als authentieke zelf. En dan maakt het niet meer uit of je introvert of extravert bent.

Tips voor effectief netwerken

Naast authentiek zijn delen we tot slot nog een aantal tips om effectief te netwerken.

 • Vergeet je visitekaartjes niet als je naar een netwerkevent gaat. Visitekaartjes blijven de meest eenvoudige manier om met iemand in contact te blijven.
 • Vraag wat de ander doet en vraag waar je de ander mee kunt helpen. Probeer hem/haar nadien te helpen. Al is het maar door iets te delen op één van jouw kanalen.
 • Maak het gesprek persoonlijk. Een manier om dit te doen is door de naam van de ander regelmatig te gebruiken. Zo vergroot je ook meteen jouw “likebility”.
 • Bereid een elevator pitch voor en stel een hulpvraag. Denk hier op voorhand goed over na. Wat is de reden waarom je gaat netwerken?
 • Neem iemand mee events als je het moeilijk vindt om alleen te gaan. Pas in dit geval wel op dat je niet de hele tijd blijft hangen bij de andere persoon.
 • Focus alleen op die online kanalen waar je zelf actief bent, waar je graag gebruik van maakt en waar het zinvol is om te netwerken.
 • Doe een follow-up. Stuur hem/haar een e-mail, een uitnodiging op LinkedIn of iets dergelijks zodat je in gesprek blijft.

Kortom wees representatief, ga voor de lange-termijn relatie en blijf vooral jezelf!

Hallo, ik ben Lodi en ik doe elke dag datgene wat ik het liefste doe. Als Digital Nomad reis ik de wereld over terwijl ik leuk werk doe. Zo help ik freelancers aan een nieuwe website en leer ik hen hoe zij zichzelf naar nieuwe klanten kunnen bloggen. Lees meer over mij. Bekijk alle berichten van Lodi Planting