"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Adecco roept op tot ‘nieuw sociaal contract’

De Adecco Group, ‘s werelds grootste uitzendorganisatie, vraagt om een’ nieuw sociaal contract’ voor werk in de 21ste eeuw in haar whitepaper. Terwijl bedrijven en de beroepsbevolking alternatieve werkvormen omarmen, houdt het beleid haar ogen hiervoor gesloten

Nieuwe economieën, veranderende beleidsbehoeften

“De opkomst van technologie, en vooral de platformeconomie heeft nieuwe manieren van werken en nieuwe kansen mogelijk gemaakt”, zegt het rapport, maar stipt tegelijk ook een aantal lacunes aan. De nieuwe economieën zorgen voor veranderende beleidsbehoeften van de huidige arbeidsmarkt. Het huidige beleid zorgt onder meer voor een contrast tussen de vrijgeleide freelancers en de gig-economy enerzijds en de streng gereguleerde uitzendwereld anderzijds. Een debat tussen overheden, bedrijven en sociale partners dringt zich dan ook op.

“We hebben een nieuw sociaal contract nodig voor werk dat geschikt is voor de moderne wereld”, zei Alain Dehaze, CEO van Adecco Group. “Regeringen, werkgevers en sociale partners moeten de regelgeving herzien om ervoor te zorgen dat alle werkmogelijkheden veilig en duurzaam zijn voor bedrijven en talenten, ongeacht hun statuut.”

Minimumtarief en verplichte sociale zekerheid

Tijdens het OECD Forum in Parijs deed Randstad-CEO Jacques van den Broek een gelijkaardige oproep. Hij pleitte daar voor een minimumtarief gecombineerd met verplichte deelname aan een vorm van sociale zekerheid voor zelfstandigen in meer kwetsbare delen van de arbeidsmarkt.

Lees meer:

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy