"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eén op drie werknemers lijdt aan een post-vakantie depressie

Volgens de internationale uitzendonderneming Adecco lijdt één op de drie werknemers aan een post-vakantie depressie. Wat zijn de oorzaken, gevolgen en oplossingen?

Een derde van de werknemers keert lusteloos of vermoeid terug naar kantoor. Ze lijden aan een after vakantie dip. Dat blijkt uit een rapport van de internationale uitzendonderneming Adecco.

Oorzaken

Verstoorde werkrelaties, routinetaken en gebrek aan ondersteuning.

Gevolgen

Vermoeidheid, gebrek aan energie, concentratieproblemen, slaapstoornissen, stress en zelf verdriet zijn de symptomen van een post-vakantie depressie. In sommige gevallen kan de dip zelfs leiden tot angstaanvallen, hoofdpijn en spanning pijn. Vooral werknemers die gevoelig zijn aan stress of in een vijandige werkomgeving werken, moeten oppassen voor het syndroom.

Oplossingen

  1. Maak de overgang tussen je vakantie en je werk niet te bruusk. Probeer niet meteen op je eerste werkdag alle mails te beantwoorden, maar babbel even bij met anderen. En klop ook niet meteen overuren.
  2. Ga je op reis, zorg er dan voor dat je na je trip nog een paar dagen thuis kan uitrusten.
  3. Verdeel je vakantie op in verschillende periodes. Zo heb je altijd wel iets om naar uit te kijken.
  4. Keer met een positieve houding terug naar je werk.

Herkenbaar als freelancer?

Het onderzoek richtte zich enkel op werknemers. Ben jij freelancer en herken je dit gevoel ook als je net uit vakantie komt? Of helemaal niet, net omdat je zelfstandige bent. Laat je mening horen in een reactie onderaan.

Bron: Uno de cada tres trabajadores sufrirá depresión posvacacional, según Adecco

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy