"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“De beste skill is de wil om te veranderen”

Welke impact heeft de digitalisering op bedrijven en de manier waarop we werken? Hierover vertelde solutions architect bij AE Valerie Taerwe. Tijdens de Job Factory van de Thomas More Hogeschool in Mechelen maakte ze ons wegwijs in de VUCA-world, netwerkstructuren, Theory X en Y en de soft skills 2020.

VUCA world

De term VUCA world omschrijft de wereld waarin wij ons op dit moment bevinden. De wereld rond ons verandert continu, is onzeker en complex. De term VUCA wordt gelinkt met de manier waarop we leven sinds de internetrevolutie. De digitale evolutie gaat steeds sneller en wordt daardoor steeds moeilijker om bij te benen.

  • Volatile: snel veranderend
  • Uncertain: onzekerheid
  • Complex
  • Ambiguous: vaag en dubbelzinnig

Accelerating Growth in Technology

De wereld verandert steeds sneller. Dat toont het schema Accelerating Growth in Technology. Organisaties worden gedwongen om mee te veranderen.

Werken in een netwerkstructuur

“Eén van de veranderingen binnen organisaties, is het verdwijnen van het klassieke organigram met onderaan het uitvoerend personeel en bovenaan de CEO. Binnen bedrijven gaat het personeel zich meer verzamelen rond een bepaald domein en vaak werken ze in verschillende domeinen tegelijk. We gaan meer werken in een netwerkstructuur, waarbij we als we een vraag hebben, de persoon met de juiste skills rechtstreeks aanspreken en niet meer via de directeur”, zegt Valerie.

Theory X en Theory Y

Management professor Douglas Murray McGregor introduceerde in zijn boek The Human Side of Enterprise de Theory X and Theory Y (jaren 60). Die theorieën beschrijven twee contrasterende modellen van motivatie op de werkvloer door de directie. Theory X benadrukt het belang van strikt toezicht, externe beloning en straffen. Theory Y beklemtoont de motiverende rol van werktevredenheid en moedigt werknemers aan om taken op te nemen zonder direct toezicht.  

  • Theory X gaat ervan uit dat mensen lui zijn, niet willen werken, hun verantwoordelijkheid ontlopen, constant toezicht nodig hebben en enkel een beloning hen motiveert.
  • Theory Y zegt dat mensen van nature graag werken, graag initiatief nemen, betrokken zijn, creatief zijn en hun verantwoordelijkheid opnemen.

“We herkennen onszelf het vaakst in de Theory Y groep, maar onze collega’s plaatsen we eerder in de Theory X groep. We schatten onze medemens dus verkeerd in,” zegt Valerie, “waardoor zelfsturende organisaties moeilijk te realiseren zijn.” Toch kan dat perfect, want volgens haar heeft iedereen het in zich om zich als een Theory Y te gedragen.

“Zelfsturende organisaties vragen om zelfsturende teams en dan heb je flexibele mensen die alle vrijheid krijgen om zelfstandig taken op zich te nemen. Zestig procent van de millennials  verwacht dat zij die vrijheid gaan krijgen”, vertelt Valerie.

Top 10 skills 2020

Creativiteit, emotionele intelligentie en cognitieve flexibiliteit zijn drie nieuwe soft skills die je in 2020 nodig zult hebben op de werkvloer. Dat zegt het World Economic Forum die de top tien van vaardigheden in 2020 opsomde. “Maar de beste skill is de wil om te veranderen. Verandering moet je omarmen, want bedrijven gaan altijd evolueren”, sluit Valerie af.

Over Job Factory

De eerstejaarsstudenten Office Management van de Thomas More Hogeschool in Mechelen organiseerden op 10 mei 2017 voor de tweede keer een Job Factory. Enkele experten gaven hun visie hoe zij naar de toekomst kijken.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert