"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
coach bij nieuwe opdracht

Hoe een coach je kan helpen bij het vinden van een nieuwe opdracht

Een mentor maakt de kans groter dat je die droomopdracht binnenhaalt. Wat maakt iemand een goede coach?

“Een coach ziet vaak dingen die je zelf niet ziet. Een coach geeft tips en geeft je richting vanuit zijn ervaring. Als je een mentor overweegt zijn er twee aandachtspunten”, zegt Jelle Annaars, content marketing consultant. “Je hebt life coaching en business coaching. Life coaching gaat over competenties, talenten en interesses. Dat is vrij breed. En business coaching is voor sales, marketing en personeel.”

“Als je op dit moment zoekende bent dan is life coaching waarschijnlijk de slimste keuze. Maar als je business draait en je wil naar het volgende level gaan, dan is business coaching waarschijnlijk de slimste optie”, adviseert hij.

“Wees niet bang om te shoppen tussen coaches. Elke mentor heeft een eigen persoonlijkheid. En iedereen heeft zijn eigen sterktes en stijl. Doe daarom met een aantal een verkennend gesprek om diegene te vinden die jou het beste kan helpen”, rond hij af. Een goede coach:

Kent je sterktes

We zien soms onze eigen sterktes minder dan anderen. Een mentor zal je wijzen op die onbekende sterktes en ook hoe je die kunt inzetten op de arbeidsmarkt.

Kent je zwaktes

Heb je een hiaat in je ervaring of kennis om die interessante opdracht te krijgen? Een mentor kan je vertellen welke stappen je kunt ondernemen of hij kan je de nodige info geven zodat je toch een kans maakt.

Maakt een plan

Met een mentor is het gemakkelijker om een plan van aanpak op te stellen om je doel te bereiken. Hij kent de markt, de belangrijke spelers en weet wie jij bent.

Biedt netwerkkansen

De beste mentoren geven je toegang tot hun netwerk en introduceren je bij belangrijke contacten. Want je weet, er is maar één goed contact nodig die je carrière een boost geeft.

Geeft advies

Een mentor weet vaak hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Die info is cruciaal wanneer je solliciteert voor een opdracht. Wie is wie, wat vindt de opdrachtgever belangrijk, wat zijn de mogelijkheden …

Deelt ervaring

De beste manier om iets bij te leren, is door te zien hoe iemand anders de zaken aanpakt. Een mentor neemt je mee op sleeptouw waardoor jij ontdekt hoe hij bijvoorbeeld onderhandelt, communiceert of samenwerkt.

Helpt je om je doel te halen

Soms zit het je even tegen en heb je een luisterend oor en peptalk nodig. Een mentor heeft gelijkaardige situaties meegemaakt en weet goed wat er in jou omgaat. Hij is dan ook de persoon die je het nodige advies kan geven en je terug op de goede weg zet.

Inspireert jou

Een goede mentor helpt je om het beste uit elke situatie te halen. En dat leidt vaak tot nieuwe opportuniteiten.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert