"Exploring the future of work & the freelance economy"

Voordelen voor startende vennootschappen: wat zijn de termijnen?

Bij de start van een vennootschap komen onvermijdelijk wat kosten kijken. Ook tijdens de eerste jaren doe je normaal gezien flink wat investeringen. Daarom krijg je enkele fiscale voordelen die je een duwtje in de rug geven. Voor elk voordeel geldt echter een andere termijn. Een overzicht. 

1. De vrijstelling van de belastingverhoging

Doorheen het jaar moet een vennootschap voorschotten betalen op de uiteindelijke vennootschapsbelasting. Doe je dat niet, dan rekent de fiscus een belastingvermeerdering aan: een soort boete omdat je te weinig voorlopige bijdragen betaalde. Als startende vennootschap hoef je deze voorschotten niet te betalen, en heb je dus ook geen belastingvermeerdering aan je been.

De vrijstelling van de belastingverhoging telt tijdens de eerste drie boekjaren. Weet je niet zeker wanneer je boekjaar eindigt of start? Je boekhouder kan dit gemakkelijk voor jou opzoeken. Ook als je een zelfstandige activiteit stopzette en die nu terug opstart via een vennootschap, krijg je tijdens de eerste drie boekjaren een vrijstelling.

2. De vrijstelling van het minimumloon voor bedrijfsleiders

Startende vennootschappen hoeven hun bedrijfsleiders geen verplicht minimumloon uit te reiken. Dat minimumloon – in principe 45.000 euro bruto – is een voorwaarde voor een verlaging van je vennootschapsbelasting. Ook hier ben je als starter in het voordeel: de eerste vier boekjaren ben je vrijgesteld.

Opgelet: als je een stopgezette zelfstandige activiteit verderzet via een vennootschap, tellen de vorige boekjaren mee. Bestond je zaak langer dan vier jaar, dan heb je dus geen recht op de vrijstelling.

3. De tax shelter

Tot slot bestaat er voor startende vennootschappen de tax shelter. Wie investeert in een Belgische start-up via aandelen, kan rekenen op een belastingvermindering van 30% of 45% van het investeringsbedrag. Daardoor kan je sneller investeerders aantrekken.

Wil je investeerders aantrekken via een tax shelter? Dan kan dat tot vier jaar na de officiële oprichtingsdatum van je zaak. Zet je vennootschap een oude stopgezette zelfstandige activiteit verder? Dan mag die niet langer dan vier jaar bestaan. Is dat wel het geval? Dan moet je op een andere manier investeerders aantrekken.

Als startende vennootschap kan je dus op enkele stevige voordelen rekenen om de wind in de zeilen te hebben. Wel is het belangrijk om de verschillende termijnen in de gaten te houden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Je boekhouder kan je daar zeker en vast bij helpen.

Vragen over de fiscale voordelen voor startende vennootschappen?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze startersadviseurs. Hij of zij helpt je graag op weg! Ook in onze startersgidsen vind je meer informatie.

Terug naar het overzicht