"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

How To … Digital Nomad: 5 tips om een burn-out te voorkomen

Je vertrekt als digital nomad? Dan heb je waarschijnlijk vrijheid en zelfstandigheid voor ogen. Dit zijn inderdaad grote voordelen. Deze levensstijl kan echter, soms juist door de vrijheid, uitputtend zijn waardoor een burn-out snel op de loer ligt.

De vele verplaatsingen, het gebrek aan routine, de constante druk om ‘alles’ gezien te hebben, het gebrek aan langdurige en diepgaande relaties,… Ze dragen allemaal bij aan deze uitputting. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige tips waardoor de kans op een burn-out meteen veel kleiner wordt.


Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.


  1. Doe aan slowtravel

Een valkuil waarin sommige beginnende digital nomads trappen, is het gedacht dat ze snel veel landen kunnen bezichtigen. Dankzij de levensstijl zou dat ook gaan, maar je zal al snel merken dat dit niet houdbaar is. Er kruipt veel werk in het opzoeken van een leuke bestemming, goedkope vliegtickets, accommodatie die aan alle voorwaarden voldoet, de werking van het openbaar vervoer in een nieuw land,…

Als je op vakantie bent, is dat in principe het enige waar je mentale energie naartoe gaat. Maar als je ondertussen ook nog werkt, gaat daar al veel energie naartoe waardoor je snel niet anders doet dan mentaal werk verrichten. Dit leidt onvermijdelijk tot een uitputtingsslag.

Bij slowtravel blijf je twee à drie maanden in dezelfde plaats zodat je de omgeving echt kan leren kennen. Je hebt tijd om even te landen en tot rust te komen.

Het fijne is dat je helemaal niet vlug een plek moet bezichtigen om dan naar de volgende bestemming te gaan. Je hebt immers meer tijd dan de normale twee of drie weken vakantie. Bij slowtravel blijf je twee à drie maanden in dezelfde plaats zodat je de omgeving echt kan leren kennen. Je hebt tijd om even te landen en tot rust te komen.

  1. Plan een bepaalde routine in

Als digital nomad heb je soms het gevoel dat je constant beschikbaar moet zijn. Als freelancer bijvoorbeeld wil je bewijzen dat je op afstand ook bereikbaar bent voor je klanten. Maar dit hoeft echt geen 24 uur per dag. Deel je dagen zo in dat je een afgebakende periode hebt om te werken – dit kunnen ook meerdere blokken zijn op een dag – en communiceer naar je klanten welke dagen en uren je beschikbaar bent.

Deel je dagen zo in dat je een afgebakende periode hebt om te werken en communiceer naar je klanten welke dagen en uren je beschikbaar bent.

Het is waar dat je dankzij deze levensstijl juist heel flexibel kunt werken, maar als je dit niet vastlegt, zal je snel merken dat je ofwel geen werk gedaan krijgt omdat er altijd wel iets tussenkomt, ofwel juist heel de dag aan het werken bent. Beide kan je niet volhouden.

  1. Zorg voor een netwerk van gelijkgezinde mensen

Het gebrek aan langdurige en diepgaande relaties en het gevoel van isolatie is iets wat verschillende digital nomads rapporteren als een nadelige kant van deze levensstijl. Verbinding kan een burn-out voorkomen.

Wat hierbij kan helpen is het opbouwen van een netwerk van andere digital nomads. Dit kan online door je aan te sluiten bij online communities, maar het kan ook offline. Er zijn regelmatig digitale nomad meetups of conferenties, werk eens in een coworking plaats of doe mee aan een digital nomad retreat.

  1. Plan vakantie en rustdagen in

Ik ben zelf ook al in de valkuil getrapt van geen echte vakantie van minstens twee weken te nemen en mijn weekends op te offeren aan verplaatsingen. Want ik ben toch eigenlijk al een beetje op vakantie, kan bezichtigen wat ik wil zien in het weekend, of een weekend tot rust komen in de zon, en heb het dus niet echt nodig. Bovendien word je als freelancer niet betaald als je niet werkt.

Je hebt het echt nodig om even volledig weg te zijn van je werk en tot rust te komen.

Dit is echter een gegarandeerde weg naar uitputting. Je hebt het echt nodig om even volledig weg te zijn van je werk en tot rust te komen. Er zijn niet voor niets verplichte wettelijke vakantiedagen voor werknemers en sommige bedrijven verplichten hun werknemers om minstens één keer per jaar een vakantie te nemen van minstens twee weken. Om zo volledig te deconnecteren.

  1. Reflecteer

De levensstijl als digital nomad is niet voor iedereen weggelegd. Soms willen mensen niet toegeven dat het toch niet is wat ze willen. Dit kan om verschillende redenen zijn. De droom absoluut willen waarmaken, niet willen toegeven aan familie en vrienden dat het toch niet voor hen is, niet terug willen gaan naar kantoor,… Bovendien zijn er verschillende manieren om te leven als digital nomad.

Wat de reden ook is, er is helemaal niets mis mee als deze levensstijl niet voor jou is weggelegd. Of als je een paar aanpassingen wil maken om het wel naar jouw zin te maken, zoals enkel de winter overbruggen in een ander land. Check regelmatig bij jezelf of dit nog is wat je wil en of er eventueel wijzigingen nodig zijn. Zo zal de motivatie des te groter blijven.

Over de auteur

Ik ben Lotte Vanhalst, een digital nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt. 

Lees ook :