“Het gaat goed. Tot het goed fout gaat… Google betaalt uitzendkrachten jarenlang te weinig.”
Hoewel leidinggevenden van Google tegen mei 2019 wisten dat het bedrijf de wet niet naleefde en uitzendkrachten te weinig betaalde, ondernam het bedrijf niet snel actie om de tarieven te corrigeren en achterstallig loon uit te keren aan degenen die hen verschuldigd waren.
Doofpot
Google heeft duizenden tijdelijke werknemers in tientallen landen illegaal te weinig betaald en stelde het corrigeren van de salarissen meer dan twee jaar uit terwijl het probeerde het probleem in de doofpot te stoppen. Dat meldt The Guardian.
Directieleden van Google waren zich er ten minste sinds mei 2019 van bewust dat het bedrijf zich niet hield aan lokale wetten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië, die bepalen dat tijdelijke werknemers gelijke lonen moeten krijgen als fulltime werknemers die soortgelijk werk verrichten, zo blijkt uit interne documenten en e-mails van Google die door The Guardian zijn ingezien.
Maar in plaats van de fouten onmiddellijk te corrigeren, sleepte het bedrijf zich meer dan twee jaar voort, zo blijkt uit de documenten, onder verwijzing naar bezorgdheid over de hogere kosten voor afdelingen die zwaar leunen op tijdelijke werknemers, mogelijke blootstelling aan juridische claims, en angst voor negatieve persaandacht.
Schaalgrootte
Bij Google spreken ze van ‘Extended Enterprise’: wereldwijd huurt Google duizenden externen in. Die worden beheerd in een programma ‘xWS’. Wereldwijd besteedt Google jaarlijks ongeveer 800 miljoen dollar aan tijdelijke arbeidskrachten. Google heeft meer dan 100.000 ingehuurde werkkrachten, verkopers en contractanten in dienst die niet rechtstreeks bij het bedrijf in dienst zijn, maar namens het bedrijf werkzaamheden verrichten, voor taken die variëren van voedselservice en beveiliging tot codering en gegevensanalyse.
Gezien het hoge verloop van uitzendkrachten kan het aantal externen dat door de fout van Google wordt getroffen, in de tienduizenden lopen. Uit één document blijkt dat Google op 16 februari 2021 1.030 tijdelijke werkkrachten had in landen met loonpariteitswetgeving, de grootste aantallen in het Verenigd Koninkrijk (343), India (222), Ierland (207) en Duitsland (59).
Wetgevend kader
In het algemeen vereisen deze loonpariteitswetten een gelijke behandeling van uitzendkrachten en voltijdse werknemers wat betreft loon, uren, pauzes, vakantie, feestdagen en bepaalde extraatjes. In het VK is gelijke beloning bijvoorbeeld vereist na een kwalificatieperiode van 12 weken, terwijl dit in Ierland vanaf de eerste werkdag verplicht is. Sommige landen schrijven ook gelijkwaardigheid voor wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden en bonussen.
Het uitzendbureau en de inlener – in dit geval Google – zijn samen verantwoordelijk voor een gelijke behandeling, maar het is de verantwoordelijkheid van de inlener om het uitzendbureau te voorzien van de juiste gegevens over de salarissen.
Bron: The Guardian