SLUIT MENU

Te veel vrouwen in dienst? Dat is dan een boete van 90.000 euro!

Het stadsbestuur van Parijs is beboet voor het aannemen van te veel vrouwen in hogere functies. Burgemeester Anne Hidalgo moest hierdoor 90.000 euro ophoesten. Ze bestempelt de beslissing als ‘absurd’.

De boete werd geëist door het Franse ministerie van Openbare Diensten. Het stadhuis van Parijs heeft de nationale regels inzake gendergelijkheid overtreden in haar personeelsbestand voor 2018.

Volgens de wet mag één geslacht niet meer dan 60% van de nominaties voor managementposities innemen. Omdat er in het Parijse stadshuis in 2018 11 vrouwen en 5 mannen werkten, ging 69% van de benoemingen naar vrouwen.

Meer vrouwen aan de top

“Deze boete is duidelijk absurd, oneerlijk, onverantwoordelijk en gevaarlijk”, reageert Anne Hidalgo in de pers en ze voegde eraan toe dat vrouwen in Frankrijk met “kracht moeten worden gepromoveerd omdat de achterstand overal in het land nog steeds erg groot is.”

In een reactie op Twitter erkende de Franse minister van Openbare Dienst Amelie de Montchalin van de regerende Republic on the Move-partij dat de boete voor 2018 is opgelegd.

Financiering concrete acties

Sindsdien is de ‘absurde’ regel over de pariteit in het management ingetrokken, beweert Anne Hidalgo: “Ik wil dat de boete die Parijs voor 2018 heeft betaald, wordt gebruikt voor de financiering van concrete acties ter bevordering van vrouwen in de openbare dienst.”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert