"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Flanders Make ontwikkelt drones die razendsnel de voorraad in magazijnen tellen

Het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie Flanders Make heeft een drone ontwikkeld die automatisch de voorraad in een magazijn inventariseert. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om drones in te zetten, kunnen contact opnemen met het centrum.

Na de succesvolle inkanteling van de Vlaamse Drone Federatie EUKA bij Flanders Make heeft het onderzoekscentrum samen met IMEC een drone ontwikkeld die aan een waanzinnige snelheid van liefst 4 m/s door de rekken van een magazijn raast om de voorraad te tellen. Zo kan in slechts enkele minuten tijd een volledige gang van een groot magazijn geïnventariseerd worden.

Scannen op 2 niveaus

“We hebben in ons eigen dronelabo een vliegende robot ontwikkeld die op twee niveaus de voorraad in een magazijn volledig autonoom kan scannen, aldus Jeroen Zegers, onderzoeker bij Flanders Make. “Enerzijds gebruiken we digitale camera’s die QR-codes op de rekken en de palletten herkennen om zo het aantal palletten dat op voorraad is te inventariseren. Al snel merkten we dat er vanuit de markt de vraag kwam om ook het aantal losse dozen te kunnen tellen.”

Losse dozen tellen

Daarom hebben de onderzoekers een tweede toepassing ontwikkeld die met behulp van LiDAR-technologie ook het aantal dozen op een deels uitgepakte pallet kan tellen. Een LiDAR-sensor meet de afstand tussen de dozen en de drone. Door de dozen steeds van voor naar achter en van boven naar onder af te nemen, kan de drone snel het aantal resterende dozen berekenen. Een werk dat normaal erg arbeidsintensief is, maar dat de drone nu in een oogwenk uitvoert.

Andere objecten tellen met drones

De dronetoepassingen die Flanders Make voor onder meer de logistiek heeft ontwikkeld, zijn mits een hertraining van het algoritme ook toepasbaar in andere sectoren, op andere soorten objecten. Dus bedrijven die een business cases hebben waarbij het interessant zou zijn om objecten automatisch te tellen vanuit de lucht, kunnen steeds contact opnemen met het onderzoekscentrum.

Video

Flanders Make – Drone oplossingen voor stocktellingen in magazijnen, landbouwtoepassingen en meer

 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy