"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Als zelfstandige een werkloosheidsuitkering genieten?

Wist je dat je als zelfstandige eventueel ook aanspraak kan maken op een werkloosheidsuitkering? Ségolène de Borchgrave, advocaat bij het advocatenkantoor Monard Law legt de spelregels uit.

Stel: je bent nu zelfstandige na een carrière als werknemer en je bent door het coronavirus genoodzaakt om je zaak stop te zetten. Kan je dan beroep doen op een werkloosheidsuitkering? Ja, zegt advocaat Ségolène de Borchgrave.

1. Wanneer recht op werkloosheidsuitkering?

Om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering dien je te bewijzen dat je een minimum aantal arbeidsdagen in loondienst gepresteerd hebt (wachttijd) in een bepaalde periode die de aanvraag tot werkloosheidsuitkering voorafgaat (referteperiode).

Wat jouw wachttijd en jouw referteperiode is, vind je terug in de tabel in bijlage.

2. Krijg je een werkloosheidsuitkering als je zelfstandig werd nadat je werkloos was?

Genoot je ooit een werkloosheidsuitkering, maar heb je deze werkloosheid onderbroken om zelfstandige te worden, dan kan je toch nog aanspraak maken op de werkloosheidsuitkering. Meer info hierover vind je in de bijlage. Een voormalige werkloze kan tot 15 jaar werken als zelfstandige zonder het recht op die uitkering te verliezen.

3. Moet je de zelfstandige activiteit volledig stopzetten?

Het is niet mogelijk een uitkering te genieten terwijl je nog een zelfstandige activiteit in hoofdberoep uitoefent.

Het is daarentegen wel mogelijk om nog een zelfstandige activiteit in bijberoep uit te oefenen. De voorwaarden hiervan vind je terug in bijlage.

4. Kan je als zelfstandige beroep doen op tijdelijke werkloosheid?

Neen. Dit systeem geldt enkel voor werknemers. Zelfstandigen kunnen geen overmacht of economische redenen inroepen, maar kunnen wel beroep doen op de gewone werkloosheidsuitkering.

Meer info?

Contacteer het advocatenkantoor Monard Law via hun gratis helpdesk: 02/897.47.51.

Download de bijlage (.pdf) ‘Werkloosheid als zelfstandige’.

Specialisten van Monard Law delen hier hun kennis op het gebied van arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht. Zowel voor individuele freelancers als voor hun opdrachtgevers. Bekijk alle berichten van Monard Law