"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Ik dacht dat ik stressbestendig was tot ik freelancer werd”

Tuyet Nga is recent met haar eenmanszaak van bijberoep overgestapt naar zelfstandige in hoofdberoep. Fulltime freelancer dus. Sinds juni 2017 combineerde ze haar 4/5 job bij Mediahuis met freelanceopdrachten in digitale marketing. Het evenwicht was vrij snel zoek. Avond- en weekenduren schoten erbij in, een situatie die langzaam maar zeker onhoudbaar werd. Eind 2018 hakte Tuyet Nga een belangrijke knoop door en stapte ze voor 100% het freelanceleven in. Drie maanden na haar grote stap sprak Nextconomy met haar over het ondernemerschap.

Hoe reageerde je omgeving op de beslissing om een vaste job op te geven?

Tuyet Nga

Mijn echtgenoot, vrienden en collega’s reageerden enthousiast en hadden het zien aankomen. Voor hen was dit geen beslissing die uit de lucht kwam gevallen. Zij steunden mij al van bij het begin. Mijn ouders waren iets terughoudender. Voor hen zijn factoren zoals zekerheid nog steeds heel erg belangrijk. Zelf heb ik ook heel lang vastgehouden aan die zekerheden. Ik ben een geboren planner en zou het liefst mijn hele leven in een plan willen gieten. Daarom heb ik het zo lang uitgesteld om deze stap te zetten. Er valt een grote voorspelbare factor weg, maar deze manier van werken geeft tegelijkertijd enorm veel voldoening.

Mijn ouders waren iets terughoudender. Voor hen zijn factoren zoals zekerheid nog steeds heel erg belangrijk. Zelf heb ik ook heel lang vastgehouden aan die zekerheden.

Wat was de motivatie om freelancer te worden?

Mijn motivatie evolueert en hangt voor een groot stuk samen met de levensfase waarin ik mij bevind. Aanvankelijk ben ik gestart vanuit het idee om kleine zelfstandigen te helpen in hun digitale marketing. Hen de expertise aanreiken die ze ontbreken zodat ze hun eigen ondernemersverhaal kunnen uitbouwen. Het is wat ik nog steeds doe, maar de motivatie om dit op zelfstandige basis te blijven doen is vooral vanwege de vrijheid die ik ervaar. De vrijheid om je agenda zelf te bepalen, je projecten te kiezen en een evenwicht te vinden in het gezinsleven.

Lukt dat? Evenwicht vinden?

Dat begint stilaan te lukken. Al is het een moeilijke oefening. De voorbije drie maanden en ook daarvoor heb ik vooral veel geleerd over een balans vinden. Aanvaarden dat er grenzen zijn aan wat je bolgewerkt krijgt, is hierin een belangrijke les. Elke nieuwe opdracht is spannend en per definitie een uitdaging. Daar zeg je ‘ja’ tegen. Dat is nu eenmaal de reden waarom je freelancer geworden bent. Het is me al overkomen dat een op het eerste gezicht haalbare, maar strakke planning, door ad- hocwijzigingen compleet onhaalbaar bleekte zijn. Dat dwong mij om in gesprek te gaan met klanten en de afspraken te herzien. Gelukkig appreciëren klanten die open aanpak en heb ik de opdrachten toch op een kwalitatieve manier kunnen afwerken. Het gepuzzel in de privéplanning ten spijt. Hierbij moet ik absoluut erkenning geven aan mijn grootste steun, mijn echtgenoot. Al die avonden en weekends waar ik als een gek achter mijn bureau zat, hield hij het fort recht en gaf hij me de ruimte om mijn deadlines te halen. Maar ik besefte heel goed dat een workaholic in huis voor niemand aangenaam is. Ik heb eruit geleerd dat op tijd neen zeggen tegen klanten van essentieel belang is om binnen een goed evenwicht realistische verwachtingen te scheppen. Dat is volgens mij ook de enige manier om dit op lange termijn vol te houden.

Aanvaarden dat er grenzen zijn aan wat je bolgewerkt krijgt is een belangrijke les geweest.

Welke invloed heeft het freelancen op je stresslevel?

Het omgaan met stress is een leercurve. Ik dacht dat ik vrij stressbestendig was, tot ik freelancer werd. Freelancer is geen nine to five job en voor je het weet, werk je de klok rond. Ik blijk regelmatig wakker te liggen van de deadlines en to do’s. Nachtelijk piekeren lijkt erbij te horen en dat was ik niet gewoon. Het is dan vooral belangrijk om je gedachten in een lijstje te gieten, je vragen of ingevingen op te schrijven zodat je het uit je hoofd kan halen. Dat helpt niet élke keer, maar heel dikwijls wel. Wanneer ik me overdag stressy voel, doe ik kleine dingen om me te ontspannen. 20 min gaan wandelen zonder gsm bijvoorbeeld of de muziek keihard opzetten en meebrullen… Daarna voel ik me opgeladen en zie ik ineens wel de oplossing voor een lastig probleem.

Mis je collega’s

Ik mis mijn collega’s toch wel een beetje. De momenten aan de koffiemachine. Een kort babbeltje slaan en een band opbouwen. Al is het geen bepalende factor. Op vandaag is het gewoon anders. Ik heb niet het gevoel dat ik sociale contacten mis. Ik heb heel veel overleg met mijn klanten, in real life of via Skype. Ik ga vaak langs bij mijn klanten of werk vanuit een coworking space waar ik probeer ‘de sociale’ uit te hangen. Als ik een klankbord nodig heb, dan klop ik aan bij de collega freelancers waar ik mee samenwerk of bij goeie vrienden. Ook de freelancers die ik ken uit mijn vorige job zijn een bron van kennis en inspiratie. Als ik vragen heb, zijn zij de eerste die ik bel. En mijn ex-collega’s? Die hoor ik zeker nog, al is het niet meer aan de koffiemachine.

Wat is je vaste werkplek?
Dat varieert heel erg, in één week tijd heb ik zowel thuiswerkdagen, vind je mij bij klanten en werk ik vanuit coworking spaces. Thuis vind je mij momenteel nog in mijn living. Best gezellig, maar dat impliceert ook dat ik beter niet kan werken wanneer de kinderen in de buurt zijn. Ook als de kinderen ziek zijn is dat best wel een uitdaging. Dan probeer je tegelijkertijd zorgende moeder te zijn terwijl de deadlines je boven het hoofd hangen. Dat resulteert al eens in werken met een zieke dochter op de schoot. Verre van ideaal, maar ik ben wel blij dat ik er op zo’n moment kan zijn. Een werkplek in de living is vaak ook verleidelijk om door te werken of snel nog iets na te kijken. De drempel ligt wellicht hoger als je letterlijk een deur achter je kan dichttrekken. We zullen dus binnenkort de opties overwegen om een kamer tot kantoor te verbouwen.

Je probeert tegelijkertijd zorgende moeder te zijn, terwijl de deadlines je boven het hoofd hangen.

Hoe gemakkelijk heb jij je tarief bepaald?

Ook hier weer: het is een groeiproces. In het begin sneed ik heel vaak in mijn eigen vel. Uren werken die ik niet gebudgetteerd had of een te laag uurtarief hanteren. Totdat ik uiteindelijk mijn eigen meerwaarde inzag. Conversies betekenen voor ondernemers heel veel. Wat je vraagt voor die expertise mag best wel in verhouding staan. Het is in elk geval niet verstandig om jezelf op dat vlak tekort te doen en uren niet aan te rekenen. Ik ben tot een realistische prijszetting gekomen door veel te praten met andere freelancers. Ik werk ook zo weinig mogelijk met projectprijzen, want het is niet altijd haalbaar om de omvang van een project van bij het begin goed in te schatten. Ondertussen werk ik met een transparant timemanagement trackingsysteem waarbij ik mijn uren perfect kan bijhouden. Bij een langdurige samenwerking bouw je op die manier vertrouwen op. Ik merk dat een gedetailleerd verslag na verloop van tijd niet meer nodig is. Dat is uiteraard de fijnste manier van samenwerken.

Op welke manier genereer je klanten?

Heel belangrijk is mijn eigen netwerk: ex-collega’s, kennissen, vrienden. Heel veel opdrachten worden mij doorgespeeld. Ook niet te onderschatten: mijn boekhouder. Dat is uiteraard iemand die dagelijks met de doelgroep in contact komt die ik voor ogen heb. Ook LinkedIn is voor mij superinteressant. Daarnaast ben ik ook geregistreerd op online platformen zoals bijvoorbeeld Jellow. Alles samen zorgt dit tot nu toe voor een gevulde planning.

Heel belangrijk is mijn eigen netwerk: ex-collega’s, kennissen, vrienden.

Bezoek je netwerkevenementen?

Amper. Ik realiseer me dat ik dit beter zou doen, maar het is er nog niet van gekomen. Ik zou mezelf wat meer moeten tonen op zo’n bijeenkomsten.

Doe je dat graag?

Neen, eigenlijk niet. Ik ben het type dat rechtstreeks naar de bar loopt en hoopt daar afleiding te vinden. Ik vind het helemaal niet fijn om aangesproken te worden door gladde salestypes.

Dus netwerkevenementen liggen je niet. Maar je netwerk is wel je belangrijkste bron van opdrachten?

Ja dat klopt eigenlijk wel. Het zijn vooral die geforceerde gesprekken of verkooppraatjes die me niet liggen. Keep it real. Het gaat toch over de interactie met je gesprekspartner en niet om hoeveel visitekaartjes die je op het einde van de avond hebt verzameld? Ik heb liever slechts drie nieuwe contacten gemaakt. Mensen met wie ik goed gelachen heb en waar ik misschien later een partnership kan uitbouwen, dan twintig namen die me de volgende dag een LinkedIn-verzoek sturen waarvan ik me altijd afvraag wie ze zijn.

Misschien moet je dan van die netwerkevenementen niet meteen meer wakker liggen?

Inderdaad. Maar wie weet, word ik nog wel zo’n serial networker. Versta me niet verkeerd, ik vind het heel knap om geboren netwerkers aan het werk te zien. Er is niets waar zij niet over kunnen meepraten.

Met wat je nu weet, zou je opnieuw de stap wagen?

Absoluut. Ik merk dat mijn expertise echt waardevol is en daar haal ik heel veel voldoening uit. Het is daarnaast een persoonlijk groeiproces dat ik niet zou doormaken, mocht ik gebleven zijn waar ik was. Ik heb geleerd dat faalangst niet nodig is. Falen hoort erbij en maakt je allesbehalve een loser. Het zijn waardevolle lessen waar je veel uit kan leren om het daarna beter te doen. Ondertussen is mijn toekomstvisie ook geëvolueerd. Ik koesterde ooit het plan om te groeien met mijn bedrijf, mensen aan te werven en een grote naam te worden. Nu denk ik er eerder over om nog lang door te gaan op freelancebasis en vooral mezelf op nummer één te zetten.

Het is een persoonlijk groeiproces dat ik niet zou doormaken, mocht ik gebleven zijn waar ik was.

 


Do’s en Don’ts van Tuyet Nga

Do’s

  1. Volg je intuïtie. Als je een slecht gevoel hebt over een klant is het waarschijnlijk terecht.
  2. Zoek een goede boekhouder die met je meedenkt.
  3. Zorg voor een financiële buffer voor het geval je even zonder opdrachten zit of een zwak kwartaal tegemoet gaat.

Don’ts

  1. Voor eender welke klant werken. Hou je aan je principes. Monsanto, tabakbedrijven… staan bij mij op de nee-lijst.
  2. Arrogant zijn. Je kan altijd iets bijleren of het nu van een expert is of een noob.
  3. Oversell. Wees eerlijk over wat je wel en niet kan.

 


 

Wij kwamen in contact met Tuyet Nga via het online freelance platform Jellow waar ze zich op aangemeld heeft.

Profiel: freelance digital marketeer

Expertise: SEA, SEO, social media, conversion optimization, e-mail marketing.

Meer weten over Tuyet Nga? Contacteer Jellow voor een uitgebreid overzicht van haar profiel.