“We moeten niet meer denken in jobs, maar in skills”

“Ja, er mogen alom klachten zijn over personeelstekorten en schaarste op de arbeidsmarkt. Maar dat geldt alleen als je blijft proberen mensen in het traditionele keurslijf van de voltijds baan te drukken”, zegt Wheeler op een drukbezochte bijeenkomst met HR experts, georganiseerd door de HR-dienstverlener StaffingMS.

“Niemand kan alles doen”, zegt Wheeler. “Maar het gaat hierom: welk probleem wil je oplossen? Ik zie over de hele wereld functiebeschrijvingen steeds nauwer en gedetailleerder worden. Maar binnenkort voldoet niemand meer aan al die eisen.”

“Als deskundigen op de arbeidsmarkt is dat onze belangrijkste taak: zorgen dat het bedrijfsmanagement beseft dat niet elke baan meer permanent is. Dat het gaat om snelheid, wendbaarheid en de juiste vaardigheden op het juiste moment. Mensen in een permanent hokje te steken, is niet de oplossing. Waarom doen we dat dan?”, vraagt  Wheeler aan het publiek.

De grote trends

Wheeler schetste een paar grote ontwikkelingen in de wereld die zijn visie op werk vormgeven. Zoals The Rise of the Creative Class. Die voorspelt dat werk steeds creatiever wordt en het repetitieve werk steeds meer door automatisering wordt overgenomen. Ook de komst van de Generaties Y en Z met hun veranderende wensen haalde hij aan. En dan is er natuurlijk nog de gig economy, waarbij platformen mensen en werk op een nieuwe manier aan elkaar verbinden.

Het zijn allemaal ontwikkelingen die slecht passen bij de traditionele organisatie, aldus Wheeler. “Zulke organisaties zijn niet gemaakt om mensen creatief te maken, maar juist om processen af te stemmen. Ze missen ook snelheid”, stelt hij. Een probleem dat volgens hem sowieso in de oude economie speelt. “Historisch gezien kost het bijvoorbeeld 6 à 7 jaar om een patent te krijgen. Waarom zou je dan überhaupt nog je best daarvoor doen? Is dat dan nog relevant? Over 7 jaar is je product waarschijnlijk allang achterhaald”, aldus Wheeler.

Minder huwelijken, meer sociale vaardigheden

Een andere trend die Wheeler ziet is dat in de hele wereld minder mensen trouwen. Dat zorgt er volgens hem niet alleen voor dat mensen tegenwoordig eerder bereid zijn om voor hun werk naar de andere kant van de wereld te gaan, maar ook voor een algeheel gevoel van decoupling. Daarmee bedoelt hij dat mensen zich minder gebonden voelen aan vaste structuren, en dat dus ook de band met de organisaties waarvoor ze werken minder hecht wordt.

Die ontwikkeling zorgt ervoor dat sociale vaardigheden aan belang winnen op de arbeidsmarkt, aldus Wheeler. Hij haalt onderzoek aan van David Deming, dat laat zien dat social skills gemiddeld meer opleveren dan math skills. Een bedrijf als Google weet dat ook, zegt hij. “Niet voor niets zoeken ze daar nu niet meer de slimste jongetjes van de klas, maar mensen die de juist teamskills tonen. Niet alleen bij Google wordt 100 procent van het werk gedaan in teams. Steeds meer werk wordt gedaan in multifunctionele projecten, over de hele wereld. We gaan af van de traditionele silo’s in organisaties. Daarvoor zijn andere mensen nodig. Dat is denk ik de grootste verandering in de wereld van werk die we nu beleven.”

En het klassieke organogram dan?

Het lijkt misschien logisch, maar toch is die nieuwe realiteit voor veel organisaties een uitdaging, stelt Wheeler. “Het is een paradigma dat moet veranderen. Er lopen in de wereld geen mensen rond die over alle vaardigheden beschikken die bedrijven zoeken. Dus wees je bewust van welke vaardigheden je hebt, en welke vaardigheden je in je netwerk hebt. Het gaat dus ook niet om banen aanbieden, maar om netwerken van mensen, vaardigheden, relaties en ideeën. Zie het als een partnership. Zo kunnen zowel de organisatie als de werkende succesvol worden.”

Maar wat betekent dat dan voor het klassieke organogram met vast omschreven functies? “Dat is iets van 1920”, lacht Wheeler. “Het is obsolete. Vergeet het maar. Het is way too rigid voor de wereld waarin we nu leven. Geloof me: met een klassiek organisatiemodel gaat jouw organisatie deze eeuw nooit overleven.”

Redactie / Rédaction / Editors
NextConomy

Bekijk alle berichten van NextConomy

Eén reactie op dit bericht

 1. Er zit zeker een bepaalde evolutie in de arbeidsmarkt, maar ik denk dat de visie van Wheeler geen rekening houdt met de menselijke psychologie. Welke kijk heeft de gemiddelde mens op werk? De meesten willen 1) iets dat ze graag doen en goed in zijn, liefst in een aangename sfeer, en 2) bestaanszekerheid, m.a.w. een loon dat hen in staat stelt het leven te leiden dat ze willen (of toch minstens zonder zorgen te leven over het betalen van de huur/hypotheek, onderwijs enz.)

  Met de gig economy en het stijgende aantal freelancers roept iedereen dat daar de toekomst ligt, maar voor veel mensen (nu nog werknemers, en ook een deel van de freelancers) geeft dat niet de nodige zekerheid. Ikzelf heb bewust gekozen voor ondernemerschap en ik ben blij met mijn keuze, maar ik hoor zo vaak verhalen van freelancers die onder de prijs werken omdat ze bang zijn dat ze anders geen opdrachten binnenhalen, freelancers die niet durven onderhandelen, die worden uitgebuit… En dit zijn dan al mensen met een goede opleiding en skills.

  We hebben het dan nog niet over lageropgeleiden en arbeiders. We zitten nu al met een deel van de bevolking dat enorm gefrustreerd is omdat er veel jobs naar lageloonlanden zijn verhuisd of waarvoor er buitenlanders naar hier zijn gehaald die hetzelfde werk tegen een fractie van de prijs doen.

  Ik vind “dat is de economie nu eenmaal” daar geen antwoord op. De economie hoort ten dienste te staan van de samenleving. Ik zie maar 2 mogelijkheden:
  – Het vaste contract blijft. De jobinhoud kan wel veranderen natuurlijk naargelang de behoeften van bedrijven en de ontwikkeling van robotica. Opleidingen moeten worden afgestemd op die nieuwe jobinhoud.
  – We voeren het basisinkomen in. Dan heeft iedereen bestaanszekerheid en werkt volgens zijn/haar skills en op vraag van bedrijven.