"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VDAB moet meer werklozen begeleiden naar het ondernemerschap zegt Unizo

“De VDAB zou het zelfstandig ondernemerschap best wat meer mogen pushen”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche in het Nieuwsblad op 3 juli 2018.

3 procent van de werkzoekende Vlamingen heeft vorig jaar de stap gezet naar het ondernemerschap. Dat is te weinig, vindt Danny: “Het aantal startende ondernemers ligt in Vlaanderen op 8 procent. De VDAB mag best een tandje bijsteken om het aantal werkzoekenden dat als zelfstandige aan de slag gaat, op te krikken.”

Ondernemerschap volwaardig traject naar werk

“Wij zien ondernemerschap wel degelijk als een volwaardig traject naar werk”, zegt VDAB-woordvoerder Sharieen Aftab in de krant. “Zo organiseren wij voor het project Maak werk van je zaak infosessies en opleidingen door financieel adviseurs. En ondernemersconsulenten leren kandidaten om een businessplan op te stellen. Met succes, want liefst 70 procent van die mensen start ook effectief een zaak op.”

Ambitieuzer streefcijfer

“Wij vinden dat de VDAB de keuze voor ondernemerschap standaard bij elke werkzoekende onder de aandacht zou moeten brengen, want nu staan velen daar gewoon niet bij stil”, reageert Danny. “Tegelijk zou de arbeidsbemiddelaar zichzelf een ambitieuzer streefcijfer mogen opleggen en bijvoorbeeld 5 procent van de werkzoekenden begeleiden naar een eigen zaak. In de wetenschap dat 71 procent van de starters minder dan één jaar in de werkloosheid zat. Dat 30 procent 40- en 50-plusser is. En dat een kwart een migratieachtergrond heeft. Dat zal helpen om meer mensen aan de slag te krijgen.”

NextConomy zoekt getuigenissen

Was je werkzoekend en heb je via de VDAB een eigen zaak opgestart? En wil je hierover graag vertellen op onze website? Stuur een mail naar redactie@nextconomy.be. Wij nemen dan contact met je op.

Bron: Het Nieuwsblad – Te weinig werklozen kiezen voor een eigen zaak, Unizo vraagt VDAB tandje bij te steken

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy