"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal freelancers groeit met 9%

Onderzoek Unizo brengt groei aantal freelancers in Vlaanderen en Brussel in kaart.

Het aantal freelancers in Vlaanderen groeit met 9% naar net geen 120.000. De hoogste stijging wordt opgetekend bij de onderwijsdiensten (+16,3%). Ook de sectoren fotografen, vertalers, tolken en designers (+12,2%) en de adviesbureaus op het gebied van public-relations en communicatie stijgen significant (+12,2%).  In Brussel waren er in augustus 2017 28.362 freelancers actief, en in Wallonië waren er in augustus 2017 46.596 freelancers actief.

UNIZO definieert een freelancer als “een ondernemer zonder personeel die hoofdzakelijk in een business-to-business (B2B) context diensten verleent en dit op basis van tijdelijke contracten, opdrachten of projecten.” Essentieel is dat er steeds sprake is van tijdelijke opdrachten of projecten, waarbij de freelancer niet onder het gezag staat van zijn of haar opdrachtgever.

Nu al voor het derde jaar op rij publiceert Unizo haar onderzoeksrapport naar freelancers in Vlaanderen en Brussel. Een freelancer is geen officieel statuut en dus zijn er geen officiële cijfers beschikbaar over hoeveel freelancers er nu juist actief zijn in België en zijn gewesten. Om een inschatting te kunnen maken van hoeveel zelfstandigen actief zijn als freelancer maakt Unizo een selectie van een aantal specifieke NACE-codes die traditioneel sterk gelinkt zijn met het uitvoeren van freelance activiteiten.

Het rapport is gratis te downloaden op de website van Unizo

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu

Eén reactie op dit bericht