"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancers in kaart gebracht

Er zijn drie soorten freelancers, beweert Anthony Hussenot, lector aan de Universiteit Paris Dauphine. In zijn opiniestuk spreekt hij over de creatieve klasse, laagopgeleiden die eentonig werk uitvoeren en diegenen die er tussenin zitten, de in-betweeners.

Freelancers zijn er in alle vormen en maten en hoewel je ze niet in een hokje mag stoppen, onderscheidt Anthony Hussenot drie groepen van freelancers. Een overzicht.

De creatieve klasse

Architecten, web designers of fulltime bloggers zijn vaak glamoureuze freelancers: flexibel, hoogopgeleid en mee met de laatste trends. Sommigen van hen zijn social influencers en zijn wereldsterren op Instagram, Twitter, Facebook en Youtube. Ze hebben een indrukwekkende klantenportefeuille.

Flexibel, betrokken, hoogopgeleid en open, zijn de eigenschappen van deze creatievelingen. Ze zijn vaak gespecialiseerd in communicatie, media, design, kunst of technologie.

Econoom Douglas McWilliams omschrijft hen als de flat-white economy, een bloeiende, met koffie aangedreven markt die steunt op creativiteit en een innovatieve benadering van zakendoen en lifestyle.

Bij deze groep horen ook de IT’ers, adviseurs en interim-managers. Op het eerste zicht niet meteen de meest creatieve functies, hoewel je om hierin succesvol te zijn, dagelijks creatief uit de hoek moet komen bij onder meer onderhandelingen en het leiden van een groep medewerkers. Daarnaast moet je ook bijblijven in je sector en in je functie via bijscholing, het bijwonen van events en door veel vakliteratuur te lezen.

Laagopgeleiden met eentonig werk

Hieronder horen de hardwerkende freelancers die repetitieve taken uitvoeren, vaak voor één online platform of opdrachtgever. Vaak gaat het om laagopgeleide personen met weinig ervaring en creativiteit. Hierdoor zijn ze snel vervangbaar.

In-betweeners

Dit is een grote groep freelancers die tussen de twee voorgaande groepen zweven. Denk maar aan bloggers, online assistenten of studenten die een extra centje willen verdienen of uit de werkloosheid willen geraken.

Lees het volledige opiniestuk Is freelancing the future of employment? van Anthony Hussenot.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy

Eén reactie op dit bericht

  1. Een artikel duidelijk geschreven door iemand die de Belgische en Nederlandse markt van freelancers onvoldoende kent. En ik kan me moeilijk voorstellen dat de Franse markt van freelancers zoveel anders is.

    Het artikel komt heel negatief over. Of je bent creatief, of je bent laagopgeleid, stempelaar, student om centje bij te verdienen.

    Zijn kaart van freelancers is volgens mij echt niet representatief.

    Beste freelancer, laat je niet demotiveren of afschrikken. Er zijn wel uitdagende, beter betaalde en leuke jobs binnen de freelance wereld.