"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
tips om positief beoordeeld te worden

8 signalen waarop anderen jou beoordelen

Heb je een belangrijk gesprek? Op deze acht signalen word je beoordeelt.

We denken dat wij ons oordeel over iemand anders pas vellen na een gesprek. Maar niets is minder waar. Uit een studie van de Universiteit van Kansas blijkt dat wij een mening vormen gebaseerd op kleine, subtiele dingen zoals een handdruk en lichaamstaal.

 

  • Hoe je horeca- en baliemedewerkers behandelt

 

Ga je vriendelijk en beleefd om met horeca- en baliemedewerkers? Of benader je hen eerder onverschillig en minachtend? Hoe je met hen omgaat zegt veel over hoe je mensen in het algemeen behandelt.

 

  • Hoe vaak controleer je je telefoon?

 

Niets is zo vervelend dan aan tafel te zitten met iemand die constant naar zijn telefoonscherm kijkt. Hiermee toon je gebrek aan interesse voor de tegenpartij. Hou je smartphone in je tas of broekzak. Leg die zeker niet op tafel, want daarmee toon je aan dat je geen aandacht meer wil besteden aan je gesprekspartner van zodra iemand je wil bereiken.

 

  • Tics

 

Aan je gezicht pulken of je nagels afbijten. Die tics bevestigen dat je nerveus bent en niet zeker van jezelf. Een onderzoek van de Universiteit van Michigan suggereert dat die zenuwachtige gewoontes een indicator zijn van een perfectionistische persoonlijkheid.

 

  • Hoe lang het duurt vooraleer je vragen stelt

 

Ooit al eens een gesprek gevoerd met iemand die constant het woord nam? De hoeveelheid tijd die iemand neemt vooraleer hij de aandacht vestigt op jou, zegt heel veel over zijn persoonlijkheid. Mensen die alleen maar over zichzelf praten, beoordelen we als luide en egoïstische nemers. Mensen die alleen maar vragen stellen en weinig over zichzelf loslaten, bestempelen we als stil en bescheiden gevers. Diegenen die een goede balans vinden tussen de twee uitersten, beschouwen we als gezellige praters.

 

  • Je handdruk

 

We associëren een zwakke handdruk met een gebrek aan vertrouwen en een ongeïnteresseerde houding. Een onderzoek van de Universiteit van Alabama toont aan dat een handdruk enkele  persoonlijkheidskenmerken onthult. Volgens de studie blijkt dat een stevige handdruk overeenkomt met een minder verlegen, minder neurotisch en meer extravert karakter.

 

  • Te laat opdagen

 

Daag je vaak te laat op? Dan toon je weinig respect, uitstelgedrag en ben je lui of ongeïnteresseerd. Althans, zo kom je over. Maar dat vooroordeel klopt niet, zegt de Universiteit van San Diego. Volgens de studie zijn laatkomers vaak mensen die multitasken of een ontspannen houding hebben. In het onderzoek noemt men deze mensen Type B-persoonlijkheden. Die individuen ervaren de tijd langzamer dan de rest van ons. Maak dus geen veronderstellingen wanneer je gesprekspartner te laat is, maar vraag gewoon de reden.

 

  • Handschrift

 

Er doen heel wat analyses de ronde over handschriften. Mensen geloven dat hard drukken op papier synoniem staat voor stress, dat de helling van de letters introversie of extraversie aantoont en dat een slordig schrift een onverschillig karakter onthult. Niets van aan. Maar neem het zekere voor het onzekere: schrijf je teksten op een pc. Zo blijf je neutraal. Tenzij je comic sans als lettertype gebruikt.

 

  • Oogcontact

 

Hoewel het belangrijk is om oogcontact te houden, hoef je dat niet 100 procent van de tijd vol te houden. Integendeel, je komt dan heel griezelig en agressief over. Maar vermijd je oogcontact, dan zien anderen je als ongeïnteresseerd of verlegen. Hou je ongeveer 60 procent van de tijd oogcontact, dan kom je als geïnteresseerd, vriendelijk en betrouwbaar over.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert