"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
onderzoek aantal freelance vrouwen. België.

Voor elke vrouw zijn er twee mannen die starten in hoofdberoep

Het aantal vrouwelijke zelfstandigen is de voorbije tien jaar stabiel gebleven op ongeveer 35 procent in België. In Brussel is het aantal gedaald van 33 naar 25 procent. En dat terwijl het aantal zelfstandigen nog nooit zo hoog lag in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de RSVZ.

“De piek van het aandeel zelfstandige vrouwen in hoofdberoep vinden we in 2003, daarna stagneert het”, zegt Caroline Deiteren van Unizo. “Opvallend, want het sociaal statuut van de zelfstandige is de voorbije jaren stelselmatig verbeterd. De pensioenen zijn gelijkgetrokken, net als de kinderbijslag, en de moederschapsrust is uitgebreid. Maar blijkbaar is dat niet voldoende voor jonge vrouwen, of toch niet genoeg doorgesijpeld om de keuze te maken voor een zelfstandig hoofdberoep.”

880 starters per maand

“Het aantal zelfstandigen in ons land is nooit zo hoog geweest als nu”, zegt Willy Borsus, minister van Middenstand en Zelfstandigen. België telt nu meer dan 1 miljoen zelfstandigen.

Vooral de stijging van het aantal hoofdberoepers is opvallend. Sinds 1 januari 2015 is die groep gestegen met 18.450, tot 710.485. Of zo’n 880 starters per maand.

Aantal zelfstandige vrouwen verdubbeld…

Uit de cijfers van RSVZ blijkt dat het aantal startende zelfstandige vrouwen de laatste twee jaren verdubbeld is: van 18.000 naar 39.000. Maar tegenover elke vrouw zijn er twee mannen die starten in hoofdberoep.

Waarom richten vrouwen minder snel een eigen zaak op? “Wellicht omdat ze bij die beslissing rekening houden met factoren als stabiliteit en inkomenszekerheid voor het gezin”, zegt Caroline Deiteren van Unizo.

… Behalve in Brussel

Het laatste decennium  is het aantal vrouwelijke zelfstandigen in Brussel gedaald van 1 op 3 naar 1 op 4. Dat komt onder meer door de grote aanwezigheid van andere Europeanen in de hoofdstad, zegt Anton Van Assche van Unizo: “Brussel telt veel niet-Belgische zelfstandigen uit bijvoorbeeld Oost-Europa die hoofdzakelijk in de bouw werken. Dat is niet zo’n vrouwvriendelijke sector en dat toont zich dan ook in de statistieken.”

35 procent minder verdienen

Vrouwen in hoofdberoep verdienen 35 procent minder dan hun mannelijke concullega’s. Mannelijke zelfstandigen verdienden in 2015 gemiddeld 23.809 euro, vrouwen 15.110 euro.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert