"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Alle werknemers moeten toegang hebben tot sociale bescherming, ongeacht hun wettelijke status

De voorgestelde EU-richtlijn inzake de verbetering van de arbeidsomstandigheden bij platformwerk moet het wettelijk vermoeden van de status van “werknemer” verruimen.  Alle werknemers moeten toegang hebben tot sociale bescherming, ongeacht hun wettelijke status. De bepalingen inzake algoritmisch beheer moeten betrekking hebben op alle werknemers die onder geautomatiseerd toezicht staan. Allemaal aanbevelingen die in het nieuwe rapport “Back to What Truly Matters: Platforms, AI en jongeren op de werkplek” van Reshaping Work staan.

Het probleem

Meer dan 28 miljoen mensen in de EU werken via digitale arbeidsplatforms. Daarvan werken er naar schatting 4,1 miljoen op locatie, in plaats van online, en worden vaak “gig-workers” genoemd, die door de voorgestelde richtlijn zouden kunnen worden geherclassificeerd van zelfstandige contractanten naar werknemers van de platformbedrijven. Dit is belangrijk omdat veel platformwerkers momenteel verkeerd worden ingedeeld als “zelfstandigen” ondanks het feit dat zij onder rechtstreeks toezicht van platformbedrijven werken. Daardoor lopen zij EU-arbeids- en sociale bescherming mis.

Het tegenvoorstel

Volgens het nieuwe rapport van Reshaping Work – een in Amsterdam gevestigde stichting – zou de voorgestelde richtlijn de belangrijkste problemen bij platformwerk, zoals onvoorspelbare werktijden en inkomsten of een gebrek aan sociale bescherming, beter kunnen aanpakken, terwijl de flexibiliteit en autonomie van platformwerkers, die vaak tegelijkertijd voor veel verschillende platformbedrijven werken, behouden blijven.

Uniek rapport

Het Reshaping Work – rapport is uniek omdat de aanbevelingen zijn afgeleid van een uitgebreide dialoog tussen 32 toonaangevende bedrijven, start-ups, vakbonden, academische onderzoekers en andere belanghebbenden. Reshaping Work consolideerde hun standpunten, benadrukte punten van overeenstemming en onenigheid en kwam tot eigen conclusies met het doel beleidsdiscussies over de richtlijn inzake platformwerk, AI op het werk, en werkgelegenheid voor jongeren en welzijn op de werkplek te informeren en te inspireren. Onder de deelnemende partners oa. Malt, Adecco, World Employment Confederation, …

Je kan het rapport hier downloaden

Bron:

Reshaping Work (2023). Back to What Truly Matters: Platforms, AI, and Youth in the Workplace.

Eds: Jovana Karanovic and Jelena Sapic.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy