"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe neem je als freelancer echt pauze?

Strakke deadlines, lastige klanten, facturen die niet betaald worden … het leven van een freelancer is niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoe zorg je er als freelancer ervoor dat je op de pauzeknop duwt?

Het grote voordeel om freelancer te zijn, is dat je zelf bepaalt wanneer en hoeveel je werkt. Maar dat voordeel slaat om in een nadeel wanneer blijkt dat je nooit echt kan stoppen met werken. Ook al ben je aan het Netflixen of aan het lunchen met een vriend, je denkt constant aan je takenlijst of checkt regelmatig je inbox. Herken je dat? Dan zullen deze tips van freelancers je zeker helpen.

Binnen genieten

De klassiekers om even tot rust te komen zijn: een goed boek lezen, naar muziek of een podcast luisteren of Netflixen. Ook niksen, dagdromen, yoga, mediteren of een warm bad nemen, doen wonderen. En uiteraard ook seks.

Sommige freelancers zijn ook aan het koken geslagen. De ene houdt het bij een eenvoudige ravioli, de andere heeft zich nieuwe kookboeken aangeschaft met de belofte aan het gezin om één keer in de week iets nieuws te proberen.

Mind set

Dat piekeren over het werk niet helpt, weten we allemaal. Toch doen veel freelancers dat. “Eens ik aan het piekeren ben, besef ik snel dat mijn werk niet het belangrijkste is in mijn leven. En dat iedereen, ik inclusief, vervangbaar is. Dan weet je meteen ook dat je niet elk project hoeft aan te nemen.”

Ook humor helpt: elke dag online een Garfield lezen, de dagcartoons in de krant raadplegen, grapjes online posten of via zoom bijpraten en lachen met je vrienden, zorgen voor ontspanning.

Buiten genieten

Door de gevolgen van de coronamaatregelen, kunnen freelancers niet afspreken met een vriend of vriendin om een pint te gaan pakken of te gaan lunchen. Maar een dagje naar de kust, gaan wandelen of een toertje lopen zijn goede alternatieven.

Plannen

“Ik krijg stress wanneer ik teveel to do’s heb. Een lijstje maken en alles ruim inplannen, brengt rust.”

Er zijn tal van online tools te vinden die helpen om het overzicht te houden. Maar sommige freelancers houden hun takenlijst toch liever old school bij. “Ik pak gewoon een groot blad papier waar ik alle to do’s noteer, post its plak … in één oogwenk zie ik wanneer het druk heb en wanneer ik vrije tijd heb. Erg handig.”

Lezen, sporten, koken, mediteren, plannen … kies iets wat jou zeker helpt en wat graag doet om even je gedachten te verzetten. En vooral: besef dat je niet altijd aan het werk hoef te zijn, dat je klanten niet altijd meteen een mail terug van jou verwachten en dat er morgen nog een dag is.

Wat is jouw manier om het werk even los te laten? Reageer hieronder.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Eén reactie op dit bericht

  1. Wandelen met de hond ! ook al is het een kwartier – de zorgeloosheid van een hond, de frisse neus en de natuur!