fiscale aftrekbaarheid personenwagen

De fiscaliteit van uw bedrijfswagen: de regels voor 2018

Rijdt u in 2018 met een bedrijfswagen op naam van uw vennootschap? Fiscaal gezien blijft dat een interessante piste. Pas vanaf 2020 wordt de fiscale aftrekbaarheid van personenwagens stevig dooreen geschud. De bestaande regels blijven dus nog even aan de orde. En die zien er zo uit.

Afhankelijk van hoeveel CO2 uw bedrijfswagen uitstoot, is hij tussen de 50 en 120% fiscaal aftrekbaar. De categorie van 120% geldt wel enkel voor 100% elektrische wagens. Vergeet daarnaast niet dat uw bedrijfswagen meestal ook een voordeel alle aard is, waar u dus nog personenbelasting op betaalt.

Wanneer voordeel alle aard?

Gebruikt u de firmawagen ook voor privédoeleinden, dan beschouwt de fiscus hem als een voordeel alle aard. En dat is bijna altijd het geval, want ook woon-werkverkeer telt als privégebruik. Zodra u met een bedrijfswagen 1 km privé aflegt, bent u belastbaar op een voordeel. Of u al dan niet een tankkaart ter beschikking stelt, maakt niet uit: deze regel is altijd van toepassing.

Hoeveel bedraagt het voordeel?

Uw belastbaar voordeel wordt berekend in functie van de cataloguswaarde van de wagen en de CO2-uitstoot. Die waarde wordt wel ‘gecorrigeerd’ met een percentage tussen de 100% en 70%, afhankelijk van de leeftijd van de wagen. Hoe ouder de wagen, hoe minder waard hij wordt, en hoe kleiner het belastbaar voordeel.

De formule ziet er zo uit: (cataloguswaarde x leeftijdscorrectie) x 6/7 x CO2-percentage.

 

Cijfervoorbeeld

Peter heeft een splinternieuwe Audi A6 (dieselmotor) met een CO2-uitstoot van 200 gram/km en een cataloguswaarde van 50.000 euro, op naam van zijn vennootschap met een tankkaart. Die CO2-uitstoot wordt eerst herleid naar een percentage, maximaal 18% en minimaal 4%. Bij diesel zal dit percentage hoger zijn – en moet u dus meer belastingen betalen – dan bij benzine.

Peter gebruikt de wagen ook privé, waardoor hij op deze manier belast wordt:
50.000 euro x 6/7 x 16,9% = 7.242,86 euro

Kunt u dit voordeel verlagen?

Ja. In principe kunt u ook een ‘persoonlijke bijdrage’ betalen voor het privégebruik van de wagen. Dat trekt u vervolgens af van het belastbare voordeel. Of dat effectief de voordeligste optie is, dan wel een vestzak-broekzakoperatie, bespreekt u met uw boekhouder.

En wat met de vennootschapsbelasting?

Uw vennootschap moet ook altijd – vóór de aftrek van eventuele eigen bijdragen – een percentage belastingen op uw voordeel alle aard betalen: 40% ervan als uw zaak de privé brandstofkost volledig of gedeeltelijk draagt, 17% als u die kosten uit uw eigen zak betaalt. Deze blogpost legt het verschil verder uit.

In het voorbeeld van de Audi van 50.000 euro werd Peter dus persoonlijk belast op 7.242,86 euro, én met zijn vennootschap dan nog eens op 2.897,14 euro (40% hiervan). Gerekend aan het normale belastingtarief van 29,58% (voor aanslagjaar 2019) komt dit neer op 856,97 euro vennootschapsbelasting.

Meer financieel advies in 2018? Reken op uw SBB-adviseur. Hij of zij helpt u graag verder.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB