elatiegeschenken fiscaal aftrekken

Relatiegeschenken fiscaal aftrekken: 50% of helemaal?

Kerst, een verjaardag of simpelweg een extraatje voor de trouwe samenwerking: redenen genoeg om uw klanten en relaties eens met een geschenk te verrassen. Dat u die fiscaal gedeeltelijk kunt inbrengen, is natuurlijk mooi meegenomen. Maar het ene cadeau is het andere niet, en wie het slim speelt kan fiscaal zelfs nog meer profijt doen.

 

De standaardregel is eenvoudig: u kunt relatiegeschenken fiscaal voor 50% in mindering brengen van uw belastbare beroepsinkomen. Tenminste, als uw geschenk voldoet aan de voorwaarden. Zo moet het wel gaan om voorwerpen met een waarde, die u periodiek of toevallig aan zakenrelaties aanbiedt. Check dit voor de zekerheid even af bij uw boekhouder of accountant.

 

De wiskunde achter beroepskosten: een voorbeeld

Relatiegeschenken zijn zogenoemde aftrekbare beroepskosten. Dat u ze fiscaal kunt ‘inbrengen’, zoals dat dan heet, betekent natuurlijk niet dat u de kostprijs ervan terugkrijgt. Wél kunt u die kosten – of bij relatiegeschenken: 50% ervan – aftrekken van uw belastbare winst. Op wat overschiet betaalt u dan belastingen.

·        Stel dat u in een eenmanszaak een belastbaar inkomen van 100.000 euro hebt en 1.000 euro aan cadeaus uitdeelt. U mag dan 500 euro (50% van 1.000) aftrekken van uw inkomen, waardoor u nog belast wordt op 99.500 euro. Omdat de hoogste belastingschaal 50% bedraagt, betaalt u 250 euro minder belastingen.

·        Ook in een vennootschap kunt u in dit geval evenveel – 500 euro dus – aftrekken van uw belastbare winst. De vennootschapsbelasting bedraagt 33%, wat uitkomt op 165 euro minder belastingen.

100% aftrekbaar in deze gevallen

In een paar gevallen kunt u uw relatiegeschenken voor 100% aftrekken, mogelijk interessant dus in het kader van fiscale optimalisatie:

1. Buitenlandse zakenreis

U deelt cadeaus uit aan uw klanten tijdens een zakenreis in het buitenland. Waar u uw geschenken precies aankoopt, maakt niet uit. Relatiegeschenken die u in België aan buitenlandse klanten geeft, blijven slechts voor 50% aftrekbaar.

2. Reclameartikelen

Eventueel kunt u twee vliegen in een klap slaan: marketing voeren en uw klanten bedanken. Publiciteitsmaterialen zijn namelijk 100% fiscaal aftrekbaar. Officieel moet het om cadeaus gaan die ‘opvallend en blijvend de benaming van de schenkende onderneming dragen’. Voor vrije beroepers is dit al een stuk minder werkbaar, omdat zij deontologisch gezien meestal geen reclame mogen maken.

3. Iets duurdere cadeaus

Geeft u aan professionele klanten (zoals vennootschappen of vrije beroepen) relatiegeschenken van meer dan 125 euro/jaar, dan kunt u die 100% aftrekken. Daarvoor moet u wel een fiscale fiche 281.50 op naam van de verkrijger opstellen. De fiscus beschouwt uw cadeau bovendien als een voordeel van alle aard, waarop uw klant belast wordt: niet echt een klantvriendelijke optie dus. Dan kunt u beter uw goede klanten op een andere manier (een etentje, een mooie promotie …) in de watten leggen.

Meer tips en advies over hoe u fiscaliteit en klantvriendelijkheid goed balanceert? Uw SBB-adviseur helpt u graag verder.

 

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB