"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Geen attest bedrijfsbeheer meer vanaf 1 september 2019

Wie een zaak start na 1 september 2019 hoeft geen attest Basiskennis Bedrijfsbeheer meer te voorleggen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Zo hoopt de overheid om de drempel om te ondernemen te verlagen.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters schaft het attest Basiskennis Bedrijfsbeheer af vanaf september 2019. Hij vindt het een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om een eigen zaak te starten.

In de plaats van het attest komt een actieplan met op maat gerichte opleidingen die volgens de minister nuttig zijn bij de start als doorheen de ondernemerscyclus. “Een algemeen ondernemers attest geeft alleen weer dat iemand op een bepaald moment in het verleden de juiste competenties had, en zegt niks over hoe die competenties zijn veranderd door de jaren heen. Ik zet veel liever in op constante ontwikkeling van competenties, want ook voor ondernemers verandert de wereld snel. Ik zal ook in die zin een actieplan opstellen”, zegt minister Muyters.

Het attest Bedrijfsbeheer is nodig voor wie een zaak in hoofd- of bijberoep wil starten. Sommige diploma’s leveren automatisch een attest op, andere niet. En in sommige gevallen volstaat het om enkel praktijkervaring aan te tonen. Minister Muyters wil komaf maken met dat kluwen, maar wil vooral dat zelfstandigen meegroeien met de competenties van de toekomst: “De wereld verandert aan een razend tempo. Dat is niet anders met de competenties die zelfstandigen nodig hebben om hun zaak te laten groeien en bloeien. Ik denk dus dat het veel nuttiger is om in te zetten op een meer continue ondersteuning dan op een eenmalig attest.”

Niettemin blijft het belangrijk dat bijvoorbeeld schoolverlaters voldoende voorbereid aan de start komen. Minister Muyters: “Dat ik het attest afschaf, houdt natuurlijk niet in dat ik opleiding niet belangrijk vindt. Integendeel, een goede voorbereiding kan iedereen helpen. Daarom vind ik de aandacht voor ondernemerschap en economie in ons onderwijs ook zo belangrijk.”

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy