70% van de freelancers gevraagd om gratis te werken in 2016

Nathanella Monsaert door
Geen reacties
70% van de freelancers gevraagd om gratis te werken in 2016

7 op de 10 freelancers hebben al de vraag gekregen of ze gratis een opdracht willen uitvoeren. 10 procent van hen doet dat. Welke freelancers stemmen toe? En waarom?

70% van de freelancers kreeg ooit de vraag om gratis een opdracht uit te voeren en 10% van hen reageerde positief. Dat blijkt uit het Britse onderzoek van de start-up Approve.io die 1.000 zelfstandigen in bijberoep en hoofdberoep ondervroeg.

“Het onderzoek onthult een alarmerende trend dat bedrijven het normaal vinden dat freelancers gratis voor hen werken”, zeggen de onderzoekers. “Fotografen, redacteurs en grafisch vormgevers worden het meest gevraagd om voor niets te werken.”

Beroep % gevraagd om gratis te werken in 2016 % wie gratis heeft gewerkt
Fotografen 87 16
Grafisch vormgevers 85 9
Copywriters 83 14
Illustratoren 81 8
Journalisten 78 6
Video producers 75 7
Front-end ontwikkelaars 74 5
Back-end ontwikkelaars 71 4
Andere 70 9

 

Vooral freelancers jonger dan 25 jaar krijgen twee keer meer de vraag om een niet-betalende opdracht uit te voeren. Uit de studie blijkt ook dat meer vrouwen dit verzoek krijgen: zo’n 55%. En 59% van hen gaat hiermee akkoord.

Waarom werken freelancers gratis? Voor de ervaring, zegt 80% van de respondenten. Ze geloven dat die gratis opdracht hun carrière vooruit zal helpen.

Groot probleem

“Ik vind dit een groot probleem”, zegt professor Sir Cary Cooper CBE van de de University of Manchester business school. “Uiteraard willen freelancers netwerken met potentiële klanten en net die klanten houden hen graag een wortel voor de ogen met toekomstige, betaalde opdrachten. Maar vaak komt de freelancer bedrogen uit.”

 

Over de auteur
Nathanella Monsaert

Over Nathanella Monsaert

Redacteur / Rédacteur NextConomy

Bekijk alle berichten van Nathanella Monsaert >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *