"Exploring the future of work & the freelance economy"

Wat met je belastingen als zelfstandige in bijberoep?

Door je hoofdberoep in loondienst met een zelfstandige activiteit in bijberoep te combineren, kan je een aardige cent bijverdienen. Onvermijdelijk is dat je dan wel plots als loontrekkende én als zelfstandige belast wordt. Hoe de regeling precies in elkaar zit, lees je in deze blogpost.

Net als de zelfstandige in hoofdberoep, heb je als bijberoeper de keuze tussen een eenmanszaak of vennootschap. Naargelang je keuze, zal je inkomstenbelasting er alvast anders uitzien.

1. In een eenmanszaak: personenbelasting

Heb je (zoals de meeste bijberoepers) gekozen voor een eenmanszaak, dan ben je onderworpen aan de personenbelasting. In dit geval geldt het principe dat je kent als loontrekkende: je netto beroepsinkomen wordt gespreid belast volgens verschillende belastingtarieven. Die zien er voor het inkomstenjaar 2018 (aanslagjaar 2019) zo uit:

Inkomensschijf Tarief Belasting
€0 – €12.990 25% €3.247,50
€12.990 – €22.290 40% €3.720,00
€22.290 – €39.660 45% €7.816,50
Vanaf €39.660 50%

 

Belangrijk: het grote verschil met de zelfstandige in hoofdberoep, is dat je in bijberoep belastingen betaalt op je totaal aan inkomsten uit je hoofdberoep (als loontrekkende) en bijberoep (als zelfstandige). In de praktijk betekent dit dat het surplus dat je verdient in bijberoep al snel in de hoogste belastingschijf (45% of 50%) terechtkomt. Of anders gezegd: van je netto winst in bijberoep hou je uiteindelijk vaak maar de helft over. Een voorbeeld maakt dit duidelijk.

Stel: je ontvangt in 2018 in loondienst een belastbaar inkomen van 20.000 euro. Met je eenmanszaak in bijberoep strijk je daarbovenop 5.000 euro netto op. In totaal heb je dan 25.000 euro verdiend, waardoor een deel van je inkomsten (het bedrag boven 22.290 euro) in de schijf van 45% terechtkomt.

Hoogste schijven vermijden?

Je kan de hoogste schijven proberen vermijden door voldoende beroepskosten te maken. Die mag je namelijk van je winst aftrekken, waardoor je op een lager belastbaar netto-inkomen uitkomt. Om je kosten correct in te geven, doe je wel best beroep op een ervaren boekhouder of accountant.

Lees hier meer over de personenbelasting (en de belastingtarieven voor inkomstenjaar 2018)

2. In een vennootschap: vennootschapsbelasting

In theorie kan je als bijberoeper ook een vennootschap oprichten, maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Logisch ook, want een vennootschap wordt pas interessant vanaf een bepaalde winst. Anders dan in een eenmanszaak, betaal je in de vennootschap een vlak tarief (dat wel verschilt volgens je winst). Voor meer informatie of vragen, ga je best langs bij een boekhouder.

Aanvullende belastingen

Zowel in een eenmanszaak als in een vennootschap moet je naast de inkomstenbelasting ook een aantal aanvullende belastingen – gemeentebelasting, provinciebelasting, milieuheffing … – betalen. Contacteer voor meer info een fiscaal adviseur of de dienst belastingen van je provincie.

3. Voorafbetalingen

Je inkomstenbelasting wordt niet op voorhand afgehouden, om de simpele reden dat je niet weet hoeveel je exact zal verdienen in een jaar. Als zelfstandige word je wel verondersteld om vier keer per jaar een voorschot op je belasting, de zogeheten voorafbetalingen, te betalen. Je kan dit vergelijken met de bedrijfsvoorheffing die je als werknemer in loondienst betaalt.

De reden? Op je uiteindelijke verschuldigde bedrag rekent de fiscus standaard een belastingvermeerdering aan. Heb je je voorafbetalingen op tijd en voldoende betaalt, dan valt die vermeerdering gewoon weg. Maar betaalde je geen of te weinig voorschotten, dan betaal je sinds 2018 in een eenmanszaak 2,25% en in een vennootschap 6,75% belastingvermeerdering.

Het goede nieuws: nog niet aan de orde voor starters

Ben je net gestart met een eenmanszaak of vennootschap in bijberoep? In dat geval rekent de fiscus je in je eerste drie jaar als zelfstandige geen belastingvermeerdering aan.

Alles over je inkomen, uitgaven en belastingen als zelfstandige (in bijberoep) nog eens grondig nalezen? Download hier onze gratis startersgids.

Terug naar het overzicht