"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Basiskennis bedrijfsbeheer: nog te bewijzen in 2018?

Tot september 2018 moest elke startende ondernemer de zogenaamde ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ voorleggen bij het ondernemersloket. Daar kwam geen ‘rocket science’ bij kijken, maar vaak was het een onnodige drempel. Sinds kort kan je een eigen zaak starten zonder dat attest. Een kleine update, zodat je weer helemaal mee bent.

Wie vroeger een eigen zaak wou starten, moest enkele ‘ondernemersvaardigheden’ kunnen bewijzen. Voor sommige starters vormden die obstakels om te ondernemen. Omdat België het enige land in Europa was dat nog zo’n verplichtingen oplegde, werden ze – grotendeels – afgevoerd.

De basiskennis bedrijfsbeheer: volledig afgeschaft

De basiskennis bedrijfsbeheer was tot voor kort verplicht voor de uitoefening van handelsactiviteiten. Dat is een soort bewijs van je kennis over het bedrijfsleven. Vaak kreeg je het automatisch met je diploma en was dit dus een formaliteit. Maar wie geen attest kon voorleggen, moest een opleiding volgen of beroep doen op een aangestelde. Omdat de basiskennis bedrijfsbeheer ondertussen hopeloos verouderd is, moet je die sinds 1 september 2018 niet meer kunnen aantonen in Vlaanderen.

Beroepskennis: voorlopig enkel nog voor de bouwsector

Alleen voor bepaalde activiteiten in de bouwsector moet vandaag nog beroepskennis bewezen worden. Tot voor kort gold dit voor een hele resem beroepen: van begrafenisondernemer tot masseur. Maar sinds 1 januari 2018 is deze verplichting enkel nog van toepassing op wie start in de bouwsector. Vanaf 1 januari 2019 zal een starter ook die beroepskennis in Vlaanderen niet meer moeten aantonen.

Opgepast! Ondernemen doe je niet alleen, zorg dat je ofwel de kennis hebt of je laat omringen door mensen die je kunnen ondersteunen.

Alle info en handige tips?

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies. Bekijk alle berichten van SBB