"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kan een zelfstandige zich een burn-out veroorloven?

‘Als zelfstandige kan ik geen vakantie meer nemen. Als ik niet werk, heb ik geen inkomen, maar moet ik wel een flinke smak aan belastingen betalen…’ Schijn of werkelijkheid? Een zelfstandig ondernemer is ook maar een mens. Als je overweldigd wordt door werk en stress, loert uitputting om de hoek… en de daaropvolgende burn-out. Julie Arcoulin schreef een stuk voor La Libre, waarin ze haar inzichten en tips deelt en de lezer een aantal cijfers voorschotelt.

Burn-out: een kennismaking

Moeten we het fenomeen burn-out nog voorstellen? De fysieke en psychologische uitputting is al lang geen onbekende meer. Vaak wordt het verschijnsel aan het werk gelinkt, maar intussen weten we dat er meer achter zit. Julie Arcoulin is deskundige op het gebied van persoonlijke en relationele ontwikkeling en heeft ontdekt welke mechanismen de weg plaveien voor een burn-out, zowel op het werk als in de thuisomgeving. Ze haalt verschillende factoren aan: teveel energie, een hoofd vol ideeën, verminderde stressbestendigheid, overgevoeligheid, sterk perfectionisme, veel lopende projecten en activiteiten tegelijk,…

Burn-out? Liever niet

Voor zelfstandigen of freelancers ligt de druk erg hoog, temeer daar hij of zij vaak de zaak alleen draaiende moet houden. Dan leef en adem je werk. De technologie rond ons draagt ook niet bij aan een ontspannen omgeving – dat geldt overigens ook voor werknemers. Een burn-out volgt op periodes van chronische stress (deadlines, emotionele belasting, ononderbroken werk,…), onder meer door de constante noodzaak om een inkomen te verzekeren. Een langere onderbreking van het werk is daarom vaak moeilijk denkbaar en er wordt geen aandacht besteed aan de waarschuwingssignalen. Op termijn loont die struisvogelpolitiek echter helemaal niet.

Enkele cijfers

Een bevraging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen toont het volgende aan:

  • 82% van de zelfstandigen werkt meer dan acht uur per dag
  • 54% van hen neemt zelden vakantie
  • 73% werkt ‘s avonds en in het weekend
  • 63% beoefent één keer per week een hobby
  • 4 op de 10 zelfstandigen hebben te hoge werklast

Een studie van Ria Bourdeaud’hui en Stephan Vanderhaeghe luidt als volgt:

‘Een te hoge werkdruk is de belangrijkste risicofactor voor psychische vermoeidheid bij zelfstandigen. Vier op 10 zelfstandige ondernemers ervaren een te hoge werkdruk. De kans dat zij zware psychische vermoeidheid ondervinden, ligt voor die zelfstandigen meer dan vijf keer zo hoog als voor zelfstandige ondernemers met een aanvaardbare werkdruk.’

Vijf tips voor zelfstandigen

  1. Wees aandachtig: luister naar je lichaam en naar je omgeving
  2. Vraag hulp aan een specialist of een arts om oplossingen te vinden die specifiek bij je activiteit passen
  3. Verbeter je ondernemingsmodel
  4. Als je net als zelfstandige start, leer jezelf dan meteen goede gewoonten aan
  5. Gun jezelf (duh!) een pauze van minstens 24 uur per week

 

Bron: La Libre, Julie Arcoulin

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant